8.8 C
București
luni, 25 octombrie 2021 - 4:25

Judecător la adresa lui Tudorel Toader: „Să fim recunoscători Cerului că am descoperit gaura la macaroană”

spot_img

Decizia ministrului justiției, Tudorel Toader, de a nu cere revocarea din funcție a Laurei Codruța Kovesi a provocat o mare dezamăgire chiar în rândul magistraților. Prima reacție a venit de la o judecătoare din Cluj.

Judecătoarea Adina Daria Lupea de la Curtea de Apel Cluj a comentat pe pagina sa de Facebook raportul de evaluare prezentat de ministrul Tudorel Toader, informează luju.ro. Lupea consideră că acest raport va rămâne în istorie, dar nu în sens pozitiv, nu „la exemplul aşa DA”. Mai mult, Lupea precizează că s-a ajuns în situaţia de a fi „recunoscători Cerului că s-a descoperit gaură la macaroana”, maximă realizare fiind cea ca a devenit relativ funcţional un text constituţional, şi anume cel care stabileşte că procurorii pot fi evaluaţi de ministrul Justiţiei.

Am ajuns la o concluzie fermă după ce am citit raportul domnului ministru. O concluzie care trebuie să constituie jurisprudenţa în orice altă ancheta disciplinară privind pe orice magistrat pe viitor.

Aud că trebuie să fim recunoscători Cerului că s-a descoperit gaură la macaroana, şi anume aceea că procurorii pot fi evaluaţi de Ministrul Justiţiei în activitatea lor, pentru că aceştia activează sub autoritatea lui. Adică e mare realizarea. Maximă sancţiune că a devenit relativ funcţional un text de când lumea şi pământul prevăzut în Constituţie.

Eu trec de acest aspect. Am reţinut, jurisprudenţial, că dacă o dată o comit grav de tot, încălcând o normă procedurala (de rang inferior Constituţiei, aceasta nu e apanajul oricui), sunt scutită de orice formă de răspundere dacă vin cu dovezi clare că, cel puţin în ultimii cinci ani, nu am călcat pe bec deloc. Adică aduc maldăre de fise de şedinţe, conspecte, hotărâri care dovedesc că am fost un magistrat drept şi în slujba statului şi mi se dă aşa, părintesc, un bobârnac peste nas: „Să nu mai faci altădată”!

Păi atunci spun aşa! Suntem toţi magistraţi şi egali şi în drepturi şi în obligaţii. Dacă vreodată da zbătaia sau necuratul în noi şi smintim o soluţie care costă destinul cuiva, trebuie să fim iertaţi pentru sutele de mii de fapte bune făcute anterior şi pentru deciziile drepte şi, eventual, salutare (depinde desigur şi cine le salută, că dacă le salută muritorul de rând nu se pune, contează numai rapoartele MCV şi alte similare) pe care le-am adoptat.

După care fugim cuminţi la nani, mulţumind că în loc de coji de nucă ne-au fost puse la genunchi boabe de porumb.Când am fost puşi la colţ.

Acest raport, din păcate, va rămâne în istorie. Şi nu în cea de la exemplul aşa DA.

P.S. Acesta nu este un pamflet. Partea de considerente trebuie să fie un învăţământ pentru oricare dintre noi în sensul că „Așa Nu”!

Adina Daria Lupea
judecător

Andrei Tudor