-1.9 C
București
luni, 24 ianuarie 2022 - 12:56
No menu items!

Judecătoarea Dana Gîrbovan, despre protocolul dintre Înalta Curte și SRI: “Este dincolo de imaginația mea”

spot_img

Preşedintele Uniunii Naționale a Judecătorilor din România (UNJR), judecătoarea Dana Gîrbovan, a spus, într-o intervenţie prin videoconferinţă în cadrul plenului CSM de miercuri, că este şocată de faptul că Înalta Curte de Casație și Justiție a semnat un protocol cu Serviciul Român de Informații (SRI). “Este dincolo de imaginația mea ce ar putea conține un astfel de protocol“, a declarat magistratul, care a cerut informații în legătură cu acest document. 

„Am înţeles că au fost încheiate protocoale de către Înalta Curte – sunt absolut şocată, trebuie să vă mărturisesc – de către Inspecţia Judiciară, CSM şi procurorul general. În ceea ce priveşte ÎCCJ, aş vrea să îl întreb pe domnul Olaru când a fost încheiat acest protocol şi cu cine, cu care anume serviciu de informaţii? (…)Pentru mine este absolut şocant să aflu că ÎCCJ, care este vârful puterii judecătoreşti, preşedintele Înaltei Curţi reprezintă puterea judecătorească, a semnat protocoale de colaborare cu un serviciu de informaţii, pentru că este dincolo de imaginaţia mea ce ar putea conţine un astfel de protocol, a spus Dana Gîrbovan în plenul CSM.

„Cu mare plăcere aş face acest lucru. Am spus că toată corespondenţa pe care CSM a primit-o de la instituţiile partenere, de la cele ale sistemului judiciar, este una clasficată. Să diseminăm acum în spaţiul public data încheierii protocolului, obiectul acestui protocol, data potenţialei denunţări, unilaterale sau bilaterale acestui protocol excede unui astfel de cadru. (…)Această discuţie să o aveţi cu preşedinta Înaltei Curţi, e cea mai în măsură să aibă acest dialog”, a răspuns vicepreşedintele CSM, Codruţ Olaru.

Preşedintele UNJR a mai spus că e important să se afle care sunt instituţiile care au primit protocolul încheiat între SRI şi Parchetul General.

„Altă problemă este vizată de protocolul de colaborare pe care îl avem declasificat şi pe care se poate discuta concret. (…)Parchetul să facă publice toate instituţiile către care s-a diseminat acest protocol, au fost făcute cred că 240 de exemplare. Deci, concret, către cine a fost diseminat? A fost trimis parchetelor, instanţelor, să vedem şi acest lucru”, a mai spus Dana Gîrbovan.
 
 
R.D.