12.5 C
București
duminică, 17 octombrie 2021 - 14:56

Judecătoarea Camelia Bogdan a pierdut la CSM războiul cu Antena 3

spot_img

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a respins cererea judecătoarei Camelia Bogdan de apărare a reputaţiei profesionale, după ce aceasta a acuzat că a fost supusă unui adevărat „linşaj mediatic” de postul Antena 3 în cazul dosarului ICA.

După decizia CSM, judecătoarea a anunţat că se va adresa instanţelor de judecată, pentru că nu este vorba doar de reputaţia ei, ci de „reputaţia sistemului judiciar”.

Magistratul susţine că, fără o minimă intervenţie a moderatorului, impusă de legislaţia audiovizuală, invitaţi permanenţi ai postului Antena 3, precum Mugur Ciuvică ori persoane invitate constant, ca Lucia Hossu Longin, au proferat acuzaţii grave la adresa ei, calificând-o drept „o judecătoare coruptă” sau „magistrat executant” de comenzi.

Înaintea deliberării, judecătoarea le ceruse unora dintre membrii CSM să se abțină la judecarea cererii sale de apărare a reputației profesionale, pe motiv că aceștia s-ar afla în incompatibilitate și nu ar putea fi obiectivi. Camelia Bogdan i-a nominalizat pe Marius Tudose, Alexandru Șerban, Adrian Bordea, Norel Popescu și Corina Dumitrescu, dar și pe judecătoarea Monalisa Neagoe, care anunțase deja că se abține de la judecarea cauzei. „Eu vă dau posibilitatea să apreciați cu privire la imparțialitatea dumneavoastră, deoarece nu doresc să formulez cereri de recuzare, dar, dacă totuși se consideră că atitudinea mea este abuzivă (…) o să facem eventual și cererile de recuzare. Dar o să dau posibilitatea colegilor mei să aprecieze cu privire la imparțialitatea dumnealor”, a spus Camelia Bogdan.

Afirmațiile făcute în susținerea solicitărilor sale au provocat reacții din partea membrilor CSM vizați, unii respingându-le ca nefondate, iar alții părăsind sala în care se desfășura ședința Plenului CSM. „Era mai simplu dacă spunea cine vrea să o judece”, a afirmat judecătorul Norel Popescu, unul dintre cei acuzați de incompatibilitate.  Camelia Bogdan i-a sugerat ulterior și Alinei Ghica să se abțină, invocând „niște zvonuri răutăcioase” cărora nu le-a dat crezare, dar care ar indica o posibilă situație de incompatibilitate.

Andrei Tudor