15.3 C
București
marți, 19 octombrie 2021 - 17:54

Judecătoarea Camelia Bogdan, exclusă din nou din magistratură

spot_img

Secţia pentru Judecători în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a decis, luni, să admită acţiunea disciplinară a Inspecţiei Judiciare şi s-o excludă pe Camelia Bogdan din magistratură. Decizia poate fi atacată la Completul de 5 judecători al Curții Supreme. 

Potrivit ordinii de zi soluţionate a şedinţei Secţiei pentru Judecători în materie disciplinară a CSM de luni, 2 aprilie, magistraţii au decis să admită acţiunea disciplinară exercitată de Inspecţia Judiciară şi să o excludă pe Camelia Bogdan din magistratură pentru săvârşirea abaterii disciplinare prevăzute de articolul 99, litera o din Legea 303/2004, respectiv pentru nerespectarea în mod grav sau repetat a dispoziţiilor privind distribuirea aleatorie a cauzelor.

Decizia Secţiei pentru Judecători în materie disciplinară poate fi contestată la completul de 5 judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Pe 17 martie anul trecut, Inspecţia Judiciară (IJ) a exercitat acţiunea disciplinară împotriva Cameliei Bogdan – judecător de la Curtea de Apel Bucureşti – Secţia a II-a penală, cercetată disciplinar pentru săvârşirea abaterii disciplinare prevăzute de art. 99 lit. o) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi al procurorilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare – „nerespectarea în mod grav sau repetat a dispoziţiilor privind distribuirea aleatorie a cauzelor”.

“În motivarea acţiunii disciplinare s-a reţinut că judecătorul a încalcat dispozitiile legale privind repartizarea aleatorie si continuitatea completului de judecată, deoarece a păstrat un dosar și l-a finalizat, deşi era obligată să îl transmită judecătorului titular.”, arăta IJ. 

CITEȘTE ȘI: DECIZIE ABUZIVĂ ȘI ILEGALĂ A CAMELIEI BOGDAN, DESFIINȚATĂ DE INSTANȚA SUPREMĂ

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a anulat, pe 13 decembrie 2017, sancţiunea excluderii din magistratură în cazul Cameliei Bogdan, înlocuind-o cu mutarea disciplinară, pe o perioadă de 6 luni, la Curtea de Apel Târgu Mureş, începând cu 15 ianuarie 2018, decizia instanţei de atunci fiind definitivă. Decizia a venit după ce Camelia Bogdan a contestat decizia Secţiei pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), care a hotărât, pe 8 februarie 2017, excluderea din magistratură a acesteia.