14.3 C
București
vineri, 19 aprilie 2024 - 15:51
No menu items!

Judecat pentru corupție, Mihai Betelie, readus în magistratură de instanța supremă

spot_img

Mihai BetelieO decizie surprinzătoare a instanţei supreme dă peste cap o anchetă a procurorilor anticorupţie şi-i leagă de mâini pe inspectorii judiciari care au obţinut la CSM excluderea unui magistrat acuzat de afaceri şi legături cu politicienii.

Un complet de cinci judecători de la instanţa supremă a decis că CSM a fost prea dur atunci când şi-a însuşit un raport disciplinar împotriva procurorului Mihai Betelie, acuzat că făcea afaceri cu secretarul general al Primăriei Sectorului 1, sprijinit fiind şi de vicepreşedintele PNL Ilfov.

Decizia judecătorilor îl mută disciplinar pe Mihai Betelie, din funcția de şef la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 4, ca simplu procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Olteniţa. Asta cu mult înainte ca instanţa supremă să fi apucat măcat să citească actul de acuzare din dosarul în care DNA l-a trimis în judecată pe acelaşi procuror pentru corupţie şi şantaj.

Logica elementară spune că decizia luată pe 27 mai de completul de 5 judecători în materie disciplinară nu ar putea nicicum să intre în vigoare până când procesul penal nu ajunge la final, adică până când Mihai Betelie nu este achitat. Doar că judecătorii nu şi-au motivat încă decizia pentru ca CSM să afle cum ar putea fi aceasta pusă în aplicare.

Suspendat pentru un proces de corupţie, mutat disciplinar pentru afaceri cu politicieni liberali

Ministerul Public a primit o grea lovitură în urmă cu un an, odată cu dovezile aduse de DNA în dosarul fostului şef al Parchetului de pe Lângă Judecătoria Sectorului 4. Procurorii anticorupţie au obţinut arestarea preventivă a lui Mihai Betelie, sub acuzaţia că a derulat acte de comerţ şi a administrat prin interpuşi o firmă în domeniul reciclării deşeurilor. Procurorul, dar şi partenerul său de afaceri (secretar la primăria Sectorului 1) au fost eliberaţi după trei luni de arest, deşi procurorii DNA au dus în instanţă probe care ar fi arătat că şeful de parchet şi secretarul primăriei îl forţau pe administratorul unei firme din domeniul reciclării deşeurilor să continue relaţiile comerciale cu societatea lor, deşi nu îndeplinea condiţiile impuse de lege.

În ianuarie 2012, DNA a obţinut încuviinţarea Consiliului Superior al Magistraturii pentru reţinerea şi arestarea procurorulului, moment din care statutul magistratului prevede suspendarea acestuia din funcţie până la finalizarea procesului penal. În paralel cu ancheta DNA, şi inspecţia judiciară a CSM a pornit propriile-i verificări. Pe baza unui raport prin care erau sesizate 5 abateri disciplinare grave, inspectorii au obţinut, 11 luni mai târziu, printr-o decizia a Consiliului, excluderea din magistratură a procurorului şef Mihai Betelie. Acesta a atacat decizia CSM la instanţa supremă, cerând aplicarea unei sancţiuni mai puţin dure pentru abaterile constatate de inspectori. Conform deciziei pronunţate pe 27 mai, Mihai Betelie a obţinut o decizie irevocabilă şi fără precedent în materie:  instanţa supremă a înlocuit sancţiunea disciplinară a excluderii din magistratură, cu cea a mutării disciplinare pe o perioada de trei luni la Parchetul de pe lângă Judecătoria Olteniţa. Legea ori statutul magistraţilor nu prevede o astfel de situaţie, astfel încât aplicarea unei asemenea sentinţe poate fi lămurită, în absenţa logicii, numai de motivarea hotărârii. Alminteri putem crede doar că judecătorii care s-au pronunţat pe latură disciplinară ştiu că verdictul final în cazul lui Mihai Betelie va fi cel de achitare.

Maia Constantin