15.5 C
București
joi, 25 aprilie 2024 - 18:37
No menu items!

Judecătorul care l-a condamnat pe Marian Iancu răstoarnă privatizarea RAFO

spot_img

Magistratul care l-a condamnat pe Marian Iancu pentru tranzacțiile ilegale cu produse petroliere, Camelia Bogdan, prezintă în sentință, în partea referitoare la confiscarea banilor condamnatului, o alta perspectivă a vânzării RAFO către ruși

Marian-iancu_SZ

Judecătoarea Camelia Bogdan pare a spune că tranzacția din 2005, prin care Marian Iancu a cedat 20% din acțiunile RAFO către Expanet Trading, societate controlată de viitorul proprietar RAFO, este una fictivă. Magistratul cataloghează tranzacția drept o „așa zisă privatizare” și decide confiscarea acestor sume de bani de la Marian Iancu.

Expanet Trading era controlată la acel moment de Petrochemical Holding, societate austriacă, patronată de magnatul rus Iako Goldovsky, care avea între timp să preia controlul RAFO în totalitate.

iancu 1

Judecătorii Curții de Apel Camelia Bogdan și Alexandru Mihalcea scriu în aceeași motivare, pe cel puțin 20 de pagini, toate bunurile care vor fi sechestrate, dar și instituțiile care se vor ocupa de aplicarea măsurilor – DIICOT, ANAF, Garda Financiară, Agenția de Cadastru și altele. Zeci de terenuri, clădiri, mașini de lux, acțiuni și sume mari de bani în lei și valută vor fi confiscate de la toți inculpații.

Omul de afaceri Marian Iancu a fost condamnat definitiv de Curtea de Apel Bucureşti, pe 14 octombrie 2014, la 12 ani de închisoare în dosarul de evaziune fiscală şi spălare de bani cunoscut ca „RAFO”, după un proces care a durat opt ani.

Fratele omului de afaceri, Octavian Iancu, a primit o pedeapsă de 10 ani de închisoare, iar Constantin Mărgărit, tot 10 ani de detenţie. Alți doi inculpați au primit pedepse de 7 ani de închisoare, alți doi de 9 ani de închisoare și un singur inculpat a primit pedeapsă cu suspendare, 3 ani.

Procurorii DIICOT au stabilit că Mărgărit Constantin, Octavian Iancu, Basaran Kadri Maznar, Akaroglu Cuneyit, Elenkalan Hazrettin, Alexandru Marian Iancu, Silviu Neacşu, Gheorghiţă Iancu şi Marius Turică au derulat activităţi comerciale ilicite în care ar fi fost implicate grupul de firme VGB – rafinăria Rafo – societatea Tender SA – Carom SA. Anchetatorii au susținut că membrii grupării au spălat banii proveniţi din comiterea anumitor infracţiuni economice, folosindu-se de mai multe societăți, printre care SC VGB Impex SRL, SC Dinamic Auto SRL, SC Klass Petrol SRL, SC Best Auto SRL, ș.a.

Marilena Nedelcu
Alexandru Maghiar