8 C
București
joi, 21 octombrie 2021 - 8:06

Judecătorul Adrian Neacșu s-a autoinvitat la Agenția de Integritate care-l verifică de un an

spot_img

Judecătorul Adrian Neacșu este verificat de un an de ANI

Judecătorul Adrian Toni Neacșu din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) este verificat de aproape un an de inspectorii Agenției Naționale de Integritate (ANI).

Luni seara, pe fondul scandalului din CSM, magistratul a anunțat pe contul său de Facebook ca pe o noutate faptul că este verificat de ANI și a precizat că va merge marți la sediul agenției pentru a afla care este obiectul verificărilor. Judecătorul a lăsat să se înțeleagă că ar fi fost citat să se prezinte în fața inspectorilor de integritate.

Surse din cadrul ANI au precizat însă pentru Sursa Zilei că verificările care-l vizează pe Adrian Neacșu datează de aproape un an și că acesta s-a “autoinvitat” marți la sediul agenției, dar a fost programat pentru o dată ulterioară.

“Mâine mă prezint la ANI pentru a încerca să înteleg obiectul verificărilor pe care aceștia le efectuează în ce mă privește. Întrucât prin chiar natura mea mă supun regulilor și procedurilor, vreau o dată în plus să asigur pe toată lumea că îmi voi da concursul pentru ca evaluările să se deruleze în conformitate cu legea”, a anunțat Adrian Neacșu pe contul său de Facebook.

Pe de altă parte, a scris magistratul pe Facebook, îngrijorările sale cele mai mari nu sunt legate de “coincidența” primirii înștiințării oficiale de la ANI, pe 7 ianuarie, imediat după izbucnirea conflictului în CSM. “Sunt îngrijorat de faptul că obiectul verificărilor îl constituie Jurindex – publicarea hotărârilor judecătorești pe internet, proiectul în care am investit pasiune, timp, banii familiei și nervi. JURINDEX e și acum, deși nu l-am upgradat de trei ani, cea mai mare bază de date publică conținând hotărâri judecatorești, complet gratuite și cu acces și uz neîngradit”, a arătat magistratul pe rețeaua de socializare.

“Acest proiect nu a primit niciodată vreun ban de nicăieri, nici de la Comisia europeană, nici de la Phare, nici de la MJ ori CSM, de la nimeni, iar toate aprecierile contrare din presă sunt fabulații. Știu că e greu de înțeles că un proiect atât de uriaș a fost făcut doar cu pasiune și munca, dar asta e”, a mai precizat Adrian Neacșu care detaliază proiectul său.

“Ani de zile am dat explicații pentru pasiunea mea doar Comisiei tehnice din cadrul Mecanismului de verificare. Acum e prima oară când, în circumstanțe și coicidențe complicate descrise la început, răspund pentru pasiunea mea în altă parte. Și pasiunile pot fi ucise. O singură precizare aș mai avea la această  știre. Prin statutul RoLII mi-am cedat către fundație, gratuit și definitiv, toate drepturile de autor (eventuale) ale mele și ale urmașilor mei, rezultate din contribuția mea în crearea proiectului. Deci e ca-n bancurile cu Erevan. În fine, în înștiintarea oficială primită sunt anunțat de ceva verificări privind participarea mea la luarea unei hotărâri în CSM în 2009”, a conchis judecătorul CSM.

Declarația sa vine după ce, la sfârșitul săptămânii trecute, surse judiciare susțin că judecătorul CSM Adrian Toni Neacșu ar fi suspectat de fapte de corupție, însă informaţia nu a fost confirmată de DNA.

Raluca Dan