5 C
București
miercuri, 8 decembrie 2021 - 14:58
No menu items!

Judecătorul Adrian Neacşu, audiat la DNA. Magistratul ar putea fi suspendat din CSM UPDATE

spot_img

Judecătorul Adrian Neacşu, audiat la DNA
foto: rtv.net

Judecătorul Adrian Neacşu, membru al Consiliului Superior al Magistraturii, este audiat marți la sediul DNA. Acesta este acuzat că a făcut o serie de decontări ilegale, în valoare totală de 50.000 de lei, iar procurorii au decis începerea acţiunii penale.

Procurorii urmează să îi aducă la cunoştinţă că se va pune în mişcare acţiunea penală în care este cercetat, Neacșu  fiind suspendat din funcția de membru CSM și din magistratură, până la aflarea verdictului.

Dacă va fi găsit vinovat, el va fi exclus din magistratură și riscă să ajungă la închisoare.

Pe 24 ianuarie, Direcția Națională Anticorupție a anunţat că a început urmărirea penală faţă de judecător, pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, fals intelectual şi uz de fals.

UPDATE

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au declanşat acţiunea penală împotriva judecătorului Adrian Neacşu, membru al Consiliului Superior al Magistraturii. Decizia procurorilor ar putea duce la suspendarea acestuia din Consiliu, susțin surse judiciare.

UPDATE

“Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față Adrian Toni Neacşu, judecător, membru ales al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile de: participație improprie la abuz în serviciu contra intereselor publice dacă funcționarul public a obținut pentru sine un avantaj material (10 acte materiale), infracțiune prev. de art. 132 din Legea 78/2000, fals intelectual (5 acte materiale), participație improprie la uz de fals (5 acte materiale) și fals în înscrisuri sub semnătură privată (5 acte materiale), toate în formă continuată”, se arată într-un comunicat remis presei, marţi, de procurorii DNA.

Potrivit DNA, în cursul lunilor iulie, septembrie, octombrie, noiembrie și decembrie 2012, inculpatul Neacșu Adrian-Toni a încasat nejustificat, de la Consiliul Superior al Magistraturii, suma totală de 66.942 lei, reprezentând venituri din salarii și diurnă de detașare, aferente unui număr de 48 de zile în care a absentat nemotivat. Magistratul a beneficiat de plata integrală a acestor drepturi de natură salarială și asociate pe baza unor documente justificative falsificate.

“Pentru a-și disimula absențele de la serviciu, inculpatul Neacșu Adrian Toni a participat la întocmirea, cu date nereale, a cinci foi colective de prezență și a cinci cereri de decont de diurnă, câte una pentru fiecare din lunile iulie, septembrie, octombrie, noiembrie și decembrie 2012. Sumele au fost încasate nejustificat de magistrat, în condițiile în care, ordonatorul principal de credite al CSM nu a avut reprezentarea că documentele respective conțin date nereale”, mai arată DNA.

La data de 5 martie 2013, inculpatului Neacșu Adrian – Toni i s-au adus la cunoştinţă acuzațiile, drepturile şi obligaţiile, în conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 și art. 70 Cod de procedură penală.

A.V.