-0.2 C
București
joi, 27 ianuarie 2022 - 8:24
No menu items!

Judecătorii Livia Stanciu, Aida Popa şi Iulian Dragomir, înscrişi pentru şefia ÎCCJ

spot_img

Judecătorii Livia Stanciu, Aida Popa şi Iulian Dragomir, înscrişi pentru şefia ÎCCJ
foto: luju.ro

Preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ), Livia Stanciu, candidează pentru un nou mandat la conducerea instanţei supreme, iar Aida Popa şi Iulian Dragomir s-ar număra printre candidaţii pentru funcţia de vicepreşedinte al ÎCCJ, potrivit unor surse din Consiliul Superior al Magistraturii (CSM).

Sursele citate au precizat că Livia Stanciu şi-a depus candidatura pentru funcţia de preşedinte al ÎCCJ, iar pentru cele două funcţii de vicepreşedinte – Aida Popa, în prezent vicepreşedinte al ÎCCJ, Iulian Dragomir, Nela Petrişor şi Cristina Tarcea.

Potrivit surselor, funcţia de preşedinte al Secţiei I civilă este vizată de Lavinia Curelea.

În 21 iunie, Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a stabilit calendarul estimativ pentru procedura de ocupare a funcţiilor de conducere vacante de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, perioada de depunere a candidaturilor fiind 17 iulie – 19 august, iar de analizare a acestora – 9 – 10 septembrie.

Judecătorii care şi-au depus candidaturile vor fi verificaţi, până în 4 septembrie, de Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS), care va comunica apoi rezultatele.

În perioada 4 – 6 septembrie va fi elaborată nota de prezentare a candidaturilor şi a documentelor ataşate în susţinerea acestora de către Direcţia resurse umane şi organizare.

În intervalul 9 – 10 septembrie se vor analiza candidaturile de către Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii şi se vor formula propuneri de numire în funcţiile de conducere vacante de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Mandatul Liviei Stanciu, preşedintele ICCJ, şi al Aidei Popa, vicepreşedintele instanţei supreme, expiră în luna septembrie.

Potrivit prevederilor legale, preşedintele, vicepreşedintele şi preşedinţii de secţii ai Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie sunt numiţi de preşedintele României, la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii, pentru un mandat de trei ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată, dintre judecătorii ICCJ care au avut activitate la această instanţă cel puţin doi ani.

A.V.