18.4 C
București
joi, 21 octombrie 2021 - 18:39

Judecător: Probele DNA pentru arestarea vicepreședintelui ANRE sunt pur speculative

spot_img

Concluzia procurorilor privind caracterul necuvenit al foloaselor obţinute de vicepreşedintele ANRE Claudiu Dumbrăveanu este “pur speculativă şi nesusţinută de materialul de urmărire penală”, arată Tribunalul Bucureşti în motivarea deciziei de respingere a propunerii DNA de arestare a acestuia.

claudiu-dumbraveanu-vice-anre

Judecătorul de drepturi şi libertăţi constată că materialul probator administrat până la acest moment procesual, nu relevă existenţa unor probe şi nici chiar existenţa unor indicii temeinice, din care să rezulte presupunerea rezonabilă că inculpaţii au săvârşit infracţiunile pentru care sunt cercetaţi. (…) În condiţiile în care nu au fost audiaţi factorii de decizie din cadrul ENEL sau reprezentanţii SC E.I., persoanele implicate în atribuirea celor două contracte ori în lipsa unui act de control, concluzia Parchetului privind caracterul necuvenit al foloaselor obţinute (…) este pur speculativă şi nesusţinută de materialul de urmărire penală,

arată Tribunalul, în documentul citat.

Potrivit motivării instanţei, nicio arestare nu se poate baza pe impresii, intuiţie, o simplă asociere de idei sau de prejudecăţi – etnice, religioase sau de altă natură, indiferent de valoarea lor.

Existenţa unei înţelegeri între cei trei inculpaţi, nu a fost nicicum contestată, astfel că revine rolul judecătorului de drepturi şi libertăţi să constate, pe bază de probe, caracterul licit sau ilicit al acesteia. Foloasele trebuie pretinse şi primite cu titlu de contraechivalent al conduitei pe care inculpatul Dumbrăveanu, s-a angajat să o aibă, respectiv aceea de a efectua acte contrare indatoririlor sale de serviciu,

mai scriu judecătorii.

Tribunalul Bucureşti a respins, în 7 iunie, propunerea de arestare preventivă înaintată de procurorii DNA pentru vicepreşedintele ANRE Claudiu Dumbrăveanu, directorul Enel Florin Gugu şi Gheorghe Ciubotaru, asociat al unei firme, cercetaţi într-un dosar de corupţie. Decizia nu este definitivă şi a fost contestată la Curtea de Apel Bucureşti, care va lua în discuţie dosarul în 17 iunie.

Procurorii anticorupţie i-au reţinut, în 5 iunie, pe vicepreşedintele ANRE Claudiu Dumbrăveanu şi pe Gheorghe Ciubotaru, asociat la SC ElectroAlfa International SRL, acuzaţi de luare de mită, alături de directorul ENEL Florin Gugu, pentru dare de mită.

S.M.