22.8 C
București
vineri, 22 septembrie 2023 - 11:39
No menu items!

Judecător: George Copos poate fi eliberat condiționat pentru că închisorile sunt suprapopulate

spot_img

George Copos a fost eliberat condiționat pentru că a scris cinci cărţi, pentru că şi-a ispăşit fracţia din pedeapsă în conformitate cu vârsta şi pentru că închisorile din România sunt suprapopulate

George Copos

Motivarea instanței care a decis, pe 7 aprilie, eliberarea condiționată a lui George Copos din închisoare, după ce a ispășit 1 an și o lună din pedeapsa de 4 ani, arată că deținutul s-a conformat activităților din penitenciar.

Contestatorul condamnat a participat în mod constant la activităţile de educaţie şi asistenţă psihosocială desfăşurate la nivelul unității de deţinere. Totodată, urmare a participării la activităţile de educaţie a fost recompensat de patru ori, fără ca pe întreaga perioadă de detenţie să fi fost sancţionat disciplinar.

Nu în ultimul rând trebuie amintite măsurile generale asumate de statul român (..) ce privesc în principal suprapopularea carcerală, condiţiile de igienă, asigurarea asistenţei medicale atât în cadrul sistemului penitenciar, cât şi în ceea ce priveşte aresturile poliţiei.

motivare Tribunalul București

George Copos a scris cinci cărţi în închisoare, fapt ce a grăbit eliberarea sa condiţionată, însă una dintre lucrările sale a ridicat mari semne de întrebare. Istoricul Cătălin Parfene susţine că lucrarea „Alianţe matrimoniale în politica principilor români din Ţara Românească şi Moldova în secolele XIV-XVI” are acelaşi titlu ca al lucrării sale de master. George Copos a cumpărat singur tot tirajul acestui manuscris.

George Copos, 62 de ani, a executat o treime din pedeapsa de 4 ani, rezultată din condamnarea la 3 ani şi 8 luni de închisoare în Dosarul Transferurilor, şi la 4 ani de închisoare în Dosarul Loteria.

M.N.