3.1 C
București
miercuri, 8 decembrie 2021 - 8:49
No menu items!

Judecătoarea Veronica Cîrstoiu cerea șpaga prin semne, în sala de judecată, trecându-și mâna prin păr

spot_img

Motivarea deciziei de arestare a judecătoarei Veronica Cîrstoiu, dată publicității luni de Curtea de Apel București (CAB), dezvăluie detalii incredibile despre circuitul șpăgilor în instanță, stabilit de magistrat prin intermediul avocatei Adriana Dascălu (condamnată, în octombrie 2007, la un an de închisoare pentru corupție și pusă sub acuzare, din nou, în acest nou dosar de procurorii DNA).

Astfel, potrivit documentului, judecătoarea Veronica Cîrstoiu le transmitea, prin semne, în ședință publică, în sala de judecată, inculpaților dacă este gata să primească mita negociată prin intermediul apărătorului. În cazul evocat de procurori în referatul de arestare, detaliile șpăgii au fost stabilite la un coafor, între avocata Adriana Dascălu și un investigator sub acoperire. Banii urmau să-i fie transmiși judecătoarei de omul de afaceri Dinel Staicu.

“Pentru transmiterea semnului, învinuita DASCĂLU ADRIANA a menţionat că s-a convenit să meargă împreună cu investigatorul sub acoperire, în dimineaţa de 17.07.2013, la sediul Curţii de Apel Bucureşti, în sala de şedinţă în care se va afla completul din care face parte judecătorul CÎRSTOIU VERONICA.  Învinuita DASCĂLU ADRIANA a specificat că „semnul” ce va fi transmis va consta în aceea că, după aproximativ cinci minute din momentul în care ea şi investigatorul sub acoperire vor intra în sala de şedinţă, judecătorul CÎRSTOIU VERONICA îşi va aranja cu ambele mâini părul în zona superioară a capului, după care le va zâmbi. După primirea acestui „semn”, conform celor stabilite de către învinuita DASCĂLU ADRIANA, investigatorul sub acoperire ar fi trebuit să-i remită suma de 100.000 euro”, se arată în documentele făcute publice luni de Curtea de Apel București.

În acelaşi context, Adriana Dascălu a menţionat că va încerca să stabilească o întâlnire într-un loc public, cum ar fi, spre exemplu, o cafenea, între investigatorul sub acoperire T.R. şi judecătorul Veronica Cîrstoiu, pentru ca acesta din urmă să transmită “semnul”, însă era necesar ca, în prealabil, să reuşească să ia legătura cu respectivul magistrat, dar “fără telefon, care e periculos ca dracu” . Din perspectiva acestor precizări, Adriana Dascălu a afirmat că va încerca să intre în contact cu judecătorul Cîrstoiu Veronica în respectiva zi, pentru stabilirea unei întrevederi, într-un loc public, în vederea transmiterii “semnului” investigatorului sub acoperire, însă a reiterat că nu ştie dacă va reuşi acest lucru, întrucât nu trebuia să utilizeze telefonul.

Șpagă de 2,5 milioane de euro pentru o decizie favorabilă lui Dinel Staicu

Potrivit motivării CAB, avocata Adriana Dascălu, cea care ar fi intermediat mita către judecătoarea Veronica Cîrstoiu, îi ceruse iniţial 2,5 milioane de euro lui Dinel Staicu pentru o hotărâre favorabilă acestuia, însă a primit doar 1,2 milioane de euro.

“În perioada august 2011 – ianuarie 2012, Adriana Dascălu a pretins de la S.D. (Dinel Staicu – n.r.) suma de 2.500.000 euro, diminuată, ulterior, la 2.000.000 euro şi, apoi, la 1.500.000 euro, lăsând să se creadă că are influenţă asupra magistraţilor Veronica Cîrstoiu, P.D. şi B.L., judecători la Curtea de Apel Bucureşti, Secţia I-a penală, pentru a-i determina să pronunţe, în calitate de membri ai aceluiaşi complet de judecată, o hotărâre favorabilă sus-numitului”, se arată în motivare.

Adriana Dascălu a primit, în ianuarie 2012, o primă tranşă de 1.200.000 euro din folosul pretins şi a convenit ca diferenţa de 300.000 euro să îi fie remisă la o dată ulterioară celei la care instanţa de judecată urma să pronunţe admiterea contestaţiei în anulare formulate de Dinel Staicu.

“Cu toate acestea, deşi prin decizia penală nr. 381/22.02.2012 pronunţată de completul de judecată compus din cei trei magistraţi anterior menţionaţi a fost admisă contestaţia în anulare formulată de S.D., acesta nu a mai remis făptuitoarei Dascălu Adriana diferenţa de 300.000 euro”, precizează judecătorii.

O altă acuzaţie în acest dosar constă în aceea că, la începutul lunii iulie 2013, Adriana Dascălu a pretins, prin intermediul denunţătoarei R.I.A., suma de 150.000 euro de la Dinel Staicu, prevalându-se de influenţa pe care a susţinut că o au judecătorii M.S., Cîrstoiu Veronica şi U.E., de la Curtea de Apel Bucureşti pentru fraudarea sistemului informatic ECRIS, în vederea “dirijării” la un complet favorabil a unui dosar DNA, în momentul sesizării instanţei anterior menţionate pentru judecarea fondului respectivei cauze, precum şi în scopul facilitării pronunţării unei hotărâri favorabile inculpaţilor S.M. (Marian Staicu, fratele lui Dinel Staicu, n.r.) şi R.I.A.

Judecătoarea Veronica Cîrstoiu şi fiul acesteia, Florin Cergan, au fost arestaţi preventiv, vineri noapte, de magistraţii Curţii de Apel Bucureşti (CAB), pentru luare de mită şi complicitate la trafic de influenţă.

Andrei Tudor