4 C
București
duminică, 28 noiembrie 2021 - 2:20
No menu items!

Judecătoarea Mihaela Ciocea, mutată disciplinar pentru declaraţiile din Piaţa Universităţii

spot_img

Judecătoarea Mihaela Ciocea, mutată disciplinar
foto: antena3.ro

Secţia pentru judecători în materie disciplinară din Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a decis ca judecătoarea Mihaela Ciocea să fie mutată disciplinar pentru trei luni de la Curtea de Apel Bucureşti la Curtea de Apel Ploieşti, ca urmare a declaraţiilor făcute în Piaţa Universităţii, în timpul protestelor de pe 25 ianuarie 2012.

Concret, Secţia pentru judecători în materie disciplinară a hotărât admiterea în parte a acţiunilor disciplinare conexe formulate de Inspecţia Judiciară împotriva Mihaelei Lămîiţa Ciocea, judecător la Secţia a IX-a civilă şi pentru cauze privind proprietatea intelectuală, conflicte de muncă şi asigurări sociale din cadrul Curţii de Apel Bucureşti. “Aplică doamnei Ciocea Mihaela Lămîiţa – judecător la Curtea de Apel Bucureşti sancţiunea disciplinară constând în mutarea disciplinară pentru o perioada de 3 luni la Curtea de Apel Ploieşti”, se precizează în decizia Secţiei pentru judecători în materie disciplinară din CSM.

Judecătoarea Mihaela Ciocea a fost sancţionată pentru săvârşirea abaterilor disciplinare prevăzute de articolul 99 litera a şi articolul 99 litera c din Statutul magistraților, respectiv “manifestările care aduc atingere onoarei sau probităţii profesionale ori prestigiului justiţiei, săvârşite în exercitarea sau în afara exercitării atribuţiilor de serviciu” şi “atitudinile nedemne în timpul exercitării atribuţiilor de serviciu faţă de colegi, celălalt personal al instanţei sau al parchetului în care funcţionează, inspectori judiciari, avocaţi, experţi, martori, justiţiabili ori reprezentanţii altor instituţii”.

Secţia pentru judecători în materie disciplinară a respins însă acţiunea disciplinară formulată de Inspecţia Judiciară împotriva magistratului Curţii de Apel Bucureşti pentru săvârşirea abaterilor disciplinare întemeiate pe articolul 99 literele f şi t, respectiv “refuzul nejustificat de a îndeplini o îndatorire de serviciu şi exercitarea funcţiei cu rea-credinţă sau gravă neglijenţă”.

Judecătoarea Mihaela Lămîiţa Ciocea poate face recurs împotriva hotărârii în 15 zile de la comunicare, la Completul de cinci judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Inspecţia judiciară a CSM s-a sesizat din oficiu cu privire la declaraţiile făcute în 25 ianuarie, în Piaţa Universităţii, de judecătoarea Mihaela Lămîiţa Ciocea.

La acea dată, magistratul declara că preşedinta secţiei unde activează a înlocuit-o abuziv din completul care judeca un dosar în care era implicată o companie, încălcându-se astfel principiul continuităţii completului de judecată. Judecătoarea s-a adresat CSM. Consiliul i-a comunicat soluţia de respingere a plângerii, astfel că judecătoarea a decis să protesteze în Piaţa Univesităţii.

R.D.