12.2 C
București
vineri, 3 decembrie 2021 - 15:35
No menu items!

Judecătoarea lui Constantin Nicolescu, anchetată de DNA

spot_img

Magistratul care judecă, la Tribunalul Argeș, dosarul președintelui Consiliului Județean, Constantin Nicolescu, este cercetată de DNA Pitești în două cauze penale. Informația transpare din cererea de strămutare formulată de procurorii anticorupție la Înalta Curte de Casație și Justiție. Astfel, procurorii DNA cer ca dosarul în care sunt judecați Nicolescu, dar și omul de afaceri Cornel Penescu să nu mai fie soluționat de Tribunalul Argeș, ci la o altă instanță egală în grad din țară, informează money.ro.

Pe lângă anchetarea judecătoarei Irina Lazăr, procurorii mai argumentează cererea de strămutare și prin conflictul existent între DNA și magistrat, conflict izbucnit după ce anchetatorii au făcut o altă cerere de strămutare a aceluiași dosar pe motiv că Irina Lazăr a primit o diplomă onorifică chiar din partea președintelui CJ Argeș.

În ce privește conflictul dintre DNA și judecătoare, procurorii susțin că magistratul caută tot felul de pretexte pentru a-i sancționa pe anchetatorii anticorupție. Astfel, într-una din încheierile de ședință judecătorul a scris că îl avertizează pe procuror să numai întârzie la ședințele de judecată, mențiune care ar avea bază legală. Sintetizând, procurorii susțin de fapt că după prima cerere de strămutare făcută în cauză magistratul Irina Lazăr manifestă în timpul procesului o atitudine fățiș pro Constantin Nicolescu.

Mai mult decât atât, față de magistratul învestit cu soluționarea dosarului se desfășoară verificări în două dosare penale ale Direcției Naționale – Serviciul Teritorial Pitești. În acest context, considerăm că strămutarea dosarului este menită să asigure independența și imparțialitatea magistraților, judecarea cauzei în condiții optime pentru aflarea adevărului, precum și pronunțarea unei soluții legale și temeinice”, scriu procurorii DNA în cererea de strămutare depusă la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Curtea Supremă decide pe 12 decembrie dacă va suspenda judecarea procesului de la Tribunalul Argeș până la data de 30 ianuarie 2013, dată la care se va decide dacă dosarul va fi strămutat sau nu.

Andi Topală