19.1 C
București
luni, 12 aprilie 2021 - 21:09

Judecătoarea Floriţa Boloş – patru ani de închisoare cu executare

florita_bolos

Judecătoarea Floriţa Boloş, acuzată de luare de mită, a fost condamnată, luni, la patru ani de închisoare cu executare, de magistrații Curții de Apel Timişoara. Decizia poate fi atacată cu recurs la Curtea Supremă.

De asemenea, Curtea de Apel Timişoara a decis anularea sentinţelor date de judecătoarea Floriţa Boloş în dosarul pentru soluționarea căruia primise mita pentru care a fost trimisă în judecată de DNA.  Decizia de luni nu este definitivă.

Potrivit procurorilor anticorupţie, în perioada 17 ianuarie – 10 iunie, judecătoarea Floriţa Boloş ar fi pretins şi primit în mai multe tranşe, de la două persoane, suma totală de 13.000 de lei şi 5.500 de euro, pentru ca, în schimb, să pronunţe o hotărâre civilă favorabilă uneia dintre cele două persoane, prin care se asigura transferul pe cale judiciară a dreptului de proprietate asupra unor terenuri.

“Anterior, judecătoarea Boloş Floriţa instruise persoana beneficiară a hotărârii civile asupra documentelor pe care trebuie să le procure pentru a declanşa procese cu proprietarii unor terenuri despre care persoana afirma că intenţiona să le achiziţioneze, în aşa fel încât să se evite procedura legală, notarială şi să se creeze un presupus conflict juridic cu părţile contractante. În acest fel, persoana beneficiară urma să fie exonerată de plata taxelor şi onorariilor notariale şi să nu mai aştepte efectuarea măsurătorilor topografice a terenurilor dobândite, terenuri neintabulate în cartea funciară şi evidenţiate doar în titlurile de proprietate”, precizau procurorii în ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale.

Cererile de chemare în judecată au fost înregistrate la trei complete diferite, astfel că judecătoarea Floriţa Boloş, cu ajutorul mediatorului Ana Maria Manguci, a formulat o precizare de acţiune în numele cumpărătorului, pentru ca aceste cereri să fie repartizate la completul în care era Boloş.

Pe 6 iunie, conform înţelegerii stabilite, judecătoarea Floriţa Boloş a pronunţat o sentinţă civilă prin care a admis în totalitate cererea de chemare în judecată formulată în numele persoanei de la care primise o parte din suma cerută, “în condiţiile în care în dosar nu era îndeplinită procedura de citare cu niciuna din cele 12 părţi din dosar”, mai notau anchetatorii  în documentul citat.

Judecătoarea Floriţa Boloş a fost reţinută în iunie, apoi a fost arestată preventivă, iar pe 22 octombrie Curtea de Apel Timişoara a decis ca judecătoarea să fie cercetată în libertate, cu interdicţia de a părăsi ţara.

Tot în iunie, magistratul a fost suspendat din funcţie de Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii.

R.D.