23.6 C
București
duminică, 20 iunie 2021 - 19:29

Judecătoarea care l-a achitat pe Ioan Niculae, partenerul soțului ei, vrea să facă la fel cu Necolaiciuc. DNA cere strămutarea

spot_img

Mihai Necolaiciuc 2_SZ

Procurorii  DNA au suspiciuni vizavi de modul în care vor fi soluţionate dosarele în care Mihai Necolaiciuc este judecat pentru prejudicierea CFR cu zeci de milioane de euro. Anchetatorii pregătesc cereri de strămutare a cauzelor de la Judecătoria sectorului 1, au declarat surse judiciare pentru Sursa Zilei. O parte din dosarele „Țarului CFR” a fost preluată de Olimpia Creţeanu, magistratul care l-a achitat pe Ioan Niculae, miliardarul acuzat de finanţarea ilegală a PSD.

Aşa se face că procesele în care fostul mare baron al CFR, Mihai Necolaiciuc, este trimis în judecată pentru prejudicierea Căilor Ferate Române cu sume colosale, de ordinul a zeci de milioane de euro, ar putea lua o altă turnură. Suspiciunile procurorilor DNA, cu privire la Judecătoria sectorului 1, s-au acutizat în ultima perioadă: „De când a intrat în dosare magistratul Olimpia Creţeanu, procesele se derulează foarte greu. Au trecut vreo două luni până s-a pronunţat pe o expertiză. În plus, se pare că s-ar fi exprimat faţă de unii colegi că îl va achita pe Necolaiciuc, ceea ce înseamnă o antepronunţare”, au explicat sursele citate.

Procurorii DNA au înregistrat deja o primă cerere de strămutare a unui dosar al lui Mihai Necolaiciuc, de la Judecătoria sector 1 la o altă judecătorie din raza Curţii de Apel Bucureşti. Solicitarea a primit termen de soluţionare pe 16 ianuarie 2014. În această cauză, judecătoarea Olimpia Creţeanu a admis, la termenul din 9 octombrie 2013, o solicitare mai puţin obișnuită a avocaţilor lui Necolaiciuc:

Admite cererea apărătorului inc. Necolaiciuc Mihai prin care se solicită (…) şi emiterea unei adrese la ministerul Transporturilor pentru a se comunica dacă: 1. În contabilitatea CN CFR SA au fost evidenţiate prejudicii aferente activităţii desfăşurate în perioada 2000-2003, în care Necolaiciuc Mihai a îndeplinit funcţia de director general, au fost reclamate nereguli de către organele de control, direcţiile abilitate în acest sens din cadrul CN CFR SA

Judecătoria Sectorului 1
încheierea de ședință din 9 octombrie

Solicitarea este cel puţin stranie pentru că, de fapt, instanţa cere Ministerului Transporturilor să comunice dacă Necolaiciuc şi-a înregistrat singur „combinaţiile în contabilitate”, de care este acuzat de anchetatori.

Toate drumurile duc la PSD

Magistratul Olimpia Creţeanu, care a instrumentat şi cauza privind finanţările ilegale ale PSD din Campania lui Mircea Geoană din 2009, are legături de afaceri cu miliardarul Ioan Niculae, pe care l-a achitat în acest dosar. Conform declaraţiei de avere, soţul judecătoarei are teren în arendă de la afaceristul Ioan Niculae. Judecătoarea a făcut cerere de abţinere în cadrul acestui process, dar solicitarea ei a fost respinsă de instanţă. Surse judiciare au explicat pentru Sursa Zilei că motivul respingerii ar fi fost faptul că niciun magistrat nu a vrut să judece un dosar extrem de sensibil. Dosarul prin care Ioan Niculae a fost trimis în judecată de DNA a arătat puternicele legături pe care acesta le are cu PSD, începând cu baronul Gheorghe Bunea Stancu, până la Viorel Hrebenciuc. Şi în dosarul lui Necolaiciuc au fost demonstrate legăturile acestuia cu PSD, mai ales că marile tunuri de care este acuzat s-au produs în perioada în care ministru era Miron Mitrea. Iar printre beneficiarii contractelor păguboase ale CFR, aprobate de fostul şef  Necolaiciuc, se află oameni de afaceri foarte apropiaţi PSD, cum ar fi Cristian Burci, dar nu personal, ci prin societăţi controlate de interpuşi.

Cristi Ciupercă