6.4 C
București
marți, 26 octombrie 2021 - 1:25

Judecătoarea Alina Ghica, la un pas de revocarea din Consiliul Superior al Magistraturii

spot_img

Judecătoarea Alina Ghica, la uin pas de revocarea din CSM

Adunarea Generală a Judecătorilor din cadrul Curţii de Apel Târgu Mureş a votat, luni, în unanimitate, revocarea judecătorului Alina Ghica din Consiliul Superior al Magistraturii (CSM). Astfel, s-a întrunit numărul legal de voturi pentru îndepărtarea acesteia din Consiliu.

“Rezultatul votului este următorul: cu unanimitate de voturi s-a admis cererea de revocare din funcţia de membru ales al CSM a doamnei Alina Ghica. Cu majoritate de voturi s-a respins cererea de revocare din funcţia de membru ales al CSM a domnului Alexandru Şerban. Cu majoritate de voturi s-a respins cererea de revocare din funcţia de membru ales al CSM a domnului Nicolae Horaţius Dumbravă”, a declarat purtătorul de cuvânt al Curţii de Apel Târgu Mureş, Anuţa Liliac.

Tot luni, Curtea de Apel Iaşi şi Curtea Militară de Apel au decis revocarea judecătoarei Alina Ghica din CSM.

Așa se face că, până în prezent, 12 curţi de apel au votat pentru revocarea judecătoarei Ghica, întrunind astfel numărul legal de voturi pentru îndepărtarea acesteia din Consiliu.

Cu toate acestea, sunt așteptate și voturile pe care ar urma să le dea miercuri adunările generale ale judecătorilor din cadrul Curții de Apel București – de unde provine Alina Ghica – și din cadrul Curții de Apel Timișoara.

Procedura de revocare din funcţia de membru CSM a Alinei Ghica a fost declanşată de judecătorii Curţii de Apel Cluj, iar această decizie a fost trimisă tuturor curţilor de apel din ţară, care se întrunesc, la rândul lor, în adunări generale, ultimele fiind convocate pentru săptămâna viitoare.

După ce adunările generale ale curţilor de apel se întrunesc şi iau o decizie în acest caz, rezultatele vor fi centralizate de către Curtea de Apel Cluj, cea care a declanşat procedura de revocare şi care va transmite rezultatele votului către CSM. Potrivit legii, Consiliul are la dispoziţie 15 zile pentru a lua act de deciziile curţilor de apel care s-au pronunţat privind revocarea.

Demersul magistraților clujeni a survenit ședinței CSM din 4 ianuarie anul acesta, când ar fi trebuit să fie desemnată conducerea forului. Surse din magistratură precizau la acea dată că fosta președintă Alina Ghica și fosta vicepreședintă Oana Hăineală ar fi pregătit o rocadă pentru a-și prelungi cu un an mandatele la șefia Consiliului.

De altfel, în acea zi, Oana Hăineală (procuror) a fost aleasă președinte, iar Alina Ghica și-a anunțat candidatura pentru funcția de vicepreședinte, stârnind revolta unora dintre colegii săi și provocând suspendarea ședinței și, implicit, a votului ce urma să fie dat în plenul Consiliului.

R.D.