-0.1 C
București
marți, 18 ianuarie 2022 - 9:49
No menu items!

Județele Mehedinți, Gorj și Dolj, sub COD PORTOCALIU de inundații

spot_img

inundatii

Hidrologii au restrâns la trei numărul județelor aflate sub COD PORTOCALIU de inundații, actualizând, vineri, atenționările de inundații emise anterior.

Potrivit Institutului Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA), în intervalul 25 aprilie, ora 10.00 – 26 aprilie, ora 18.00, va fi Cod portocaliu de creșteri ale debitelor și nivelurilor, cu depășiri ale cotelor de atenție și de inundație pe râurile din bazinele hidrografice: Motru superior și afluentul său Coșuștea (județele Mehedinți și Gorj), pe Jiu la Răcari- sector îndiguit (județul Dolj).

De asemenea, hidrologii au instituit Cod galben de inundații pe râurile din bazinele hidrografice: Desnățui (județul Dolj), Jiu și afluenții acestuia (județele Hunedoara, Mehedinți, Gorj și Dolj), Olteț și pe unii afluenți ai Oltului inferior (din județele Gorj, Olt, Vâlcea și Dolj), pe Călmățui (județul Teleorman), în bazinul superior al Vedei și pe afluenții săi din județele Olt, Teleorman și Argeș, pe râurile din bazinele superioare ale Argeșului și Dâmboviței (județele Argeș și Dâmbovița).

Fenomenele vizate de Codul galben pe râurile din județele Olt, Vâlcea, Teleorman, Argeș și Dâmbovița se pot produce cu probabilitate mai mare pe data de 25 aprilie până la ora 22.00, ca urmare a precipitațiilor sub formă de aversă prognozate, precizează INHGA.

Hidrologii atenționează că aceste fenomene se pot produce și pe afluenți de grad inferior ai acestor râuri și pe cursurile de apă necadastrate.

În funcție de evoluția fenomenelor hidrometeorologice, atenționările hidrologice vor fi actualizate, subliniază meteorologii.

R.D.