4 C
București
vineri, 3 decembrie 2021 - 4:23
No menu items!

JPMorgan, sancţiuni-record de 13 miliarde de dolari pentru practici din perioada premergătoare crizei

spot_img

jp-morgan-chase

Banca americană JPMorgan Chase este aproape de un acord cu autorităţile din SUA, urmând să plătească daune şi amenzi-record, în valoare totală de 13 miliarde de dolari, pentru stingerea anchetelor civile privind practicile pe piaţa creditelor ipotecare din perioada premergătoare crizei financiare, relatează Bloomberg.

JPMorgan Chase, cea mai mare bancă din SUA după active, a ajuns la o înţelegere preliminară de 13 miliarde de dolari cu Departamentul Justiţiei de la Wahsington. Acordul reprezintă cea mai mare sancţiune impusă de guvernul american împotriva unei companii din sectorul financiar.

La insistenţele procurorului general al SUA, Eric Holder, acordul nu va proteja banca de eventuale acuzaţii de natură penală, a declarat pentru Bloomberg o sursă apropiată discuţiilor. “Nu este bine că nu au obţinut imunitate faţă de o acţiune penală. Ceea ce se caută printr-o înţelegere de asemenea magnitudine este siguranţă faţă de lucruri de acest gen, faţă de urmărirea penală a unei companii. Piaţa vrea siguranţă”, comentează pentru Bloomberg un analist financiar american.

Directorul general al JPMorgan, Jamie Dimon, a discutat înţelegerea, vineri seară, într-o întâlnire cu procurorul general. Acordul prevede despăgubiri de 4 miliarde de dolari către clienţi/investitori şi sancţiuni de 9 miliarde de dolari sub formă de amenzi şi “alte plăţi”, potrivit unei alte surse.

Acordul de 13 miliarde de dolari se referă la acuzaţii de fals în declaraţii şi omiterea unor aspecte importante legate de vânzarea unor obligaţiuni în valoare totală de 33 miliarde de dolari, bazate pe pachete de credite ipotecare, în perioada 2005-2007, către Fannie Mae şi Freddie Mac, cooperativele de creditare ipotecară controlate de guvernul SUA. Cele două instituţii financiare au avut nevoie de ajutoare de stat în valoare totală de 187,5 miliarde de dolari pentru a supravieţui prăbuşirii pieţei creditelor ipotecare.

R.D.