9.1 C
București
vineri, 19 aprilie 2024 - 2:36
No menu items!

John Kerry se pregătește să o înlocuiască pe Hillary Clinton

spot_img

John Kerry se pregătește să o înlocuiască pe Hillary Clinton

Senatorul american John Kerry se pregăteşte să preia frâiele Departamentului de Stat, el fiind ales cu o lună în urmă de către preşedintele Barack Obama să o înlocuiască pe Hillary Clinton.

“Puţine persoane cunosc atât de mulţi preşedinţi sau premieri şi deţin o atât de bună cunoaştere a politicii externe”, a declarat Obama când l-a nominalizat pe Kerry, la 21 decembrie, pentru funcţia de secretar de stat.

Mai mulţi experţi consideră că Hillary Clinton a promovat cu loialitate o politică externă elaborată şi orchestrată de Casa Albă. În ce-l privește pe Kerry, experții sunt de părere că va avea loc o schimbare de stil în diplomaţia SUA după Hillary Clinton.

“Hillary Clinton a făcut o treabă fantastică în ceea ce priveşte reconstruirea imaginii Americii în lume şi secretarul de stat Kerry ar putea contribui la conturarea ordinii mondiale emergente dorite de preşedinte”, a declarat ambasadorul Martin Indyk.

Kerry a explicat că “politica externă americană nu se traduce numai prin confruntări, drone şi military”. El nu este un adept al politicii de intervenţionism promovată de George W. Bush şi fostul ministru al apărării al acestuia, Donald Rumsfeld. Kerry promovează o abordare, pe linia Obama, ce favorizează reducerea angajamentului militar. SUA s-au retras din Irak, intenționând să se retragă și din  Afganistan şi refuză să intervină în Siria sau Mali.

C.I.