1 C
București
sâmbătă, 4 decembrie 2021 - 12:43
No menu items!

John Kerry recunoaște că există „tensiuni” între Washington și Berlin pe fondul spionajului

spot_img

John Kerry

Secretarul de stat american John Kerry a recunoscut joi, într-un interviu acordat cotidianului german Bild, că există „tensiuni” între Washington și Berlin din cauza acuzațiilor privind programul de spionaj al SUA, dar a oferit  asigurări că cei doi aliați au în continuare o „relație puternică”, informează AFP.

Sub presiunea deputaţilor, guvernul german studiază posibilitatea audierii la Moscova a fostului consultant al NSA Edward Snowden, aflat la originea dezvăluirilor privind programul de spionaj american care a vizat și Germania. Snowden a furnizat presei documente care sugerează că telefonul mobil al cancelarului Angela Merkel a fost spionat de către Statele Unite.

„Fără urmă de îndoială, această situație a condus la tensiuni cu Germania”, a precizat șeful diplomației americane pentru Bild, subliniind totodată că „relația noastră este însă puternică și va rămâne puternică”.

„În momente dificile, prietenii acționează cu onestitate și respect reciproc, iar Germania este unul dintre cei mai mari prieteni ai Statelor Unite și unul dintre aliații noștri cei mai importanți”, a afirmat John Kerry.

Secretarul de stat a subliniat că dosare precum Siria, Iranul și acordul de liber-schimb între Uniunea Europeană și Statele Unite ale Americii sunt „pur și simplu prea importante pentru a nu acționa împreună” cu Germania.

Totodată, purtătorul de cuvânt al guvernului  german, Steffen Seibert, a reiterat faptul că relațiile transatlantice au „o valoare incomensurabilă” din punct de vedere al securității și politicii externe.

C.A.