3.1 C
București
duminică, 5 decembrie 2021 - 19:42
No menu items!

John Kerry recunoaşte că SUA „au mers prea departe” în materie de spionaj

spot_img

john-kerry

Secretarul de Stat american John Kerry a recunoscut joi pentru prima dată că Statele Unite au mers uneori „prea departe” în ceea ce privește spionajul, prin colectarea masivă de date de către Agenţia Naţională de Securitate (NSA), informează AFP.

“În anumite cazuri, recunosc, aşa cum a făcut-o şi preşedintele (american Barack Obama), unele dintre aceste acţiuni au mers prea departe şi ne vom asigura că aceasta nu se va mai întâmpla pe viitor”, a admis Kerry, în cadrul unei conferinţe de presă la Londra la care a participat de la Washington prin videoconferinţă.

În intervenţia retransmisă la Londra, în prezenţa omologului său britanic William Hague, liderul diplomaţiei americane a justificat pe larg practicile de informaţii şi colectarea de date prin necesitatea lor în lupta antiteroristă şi prevenţia unor eventuale atentate.

„Vreau să vă asigur că în acest proces nu au fost afectate persoane nevinovate, însă noi depunem eforturi pentru a aduna informaţii. Şi întradevăr, în anumite cazuri, acesta a mers prea departe în mod nepotrivit”, a mai recunoscut Kerry, în prima intervenţie de acest gen a administraţiei americane după zece zile de polemică internaţională între Statele Unite şi aliaţii lor.

„Preşedintele nostru este decis să încerce să clarifice şi (…) să realizeze o reexaminare (a acestor practici) pentru ca nimeni să nu se simtă înşelat”, a subliniat secretarul de Stat.

C.A.