John Kerry cere Consiliului de Securitate să adopte săptămâna viitoare o rezoluție privind Siria

Secretarul de stat american, John Kerry, a cerut joi Consiliului de Securitate al ONU să adopte săptămâna viitoare o rezoluție care să oblige Siria să respecte planul de distrugere a arsenalului său chimic.

“Consiliul de Securitate trebuie să se pregătească să acţioneze săptămâna viitoare”, a declarat Kerry în timpul unei intervenţii surpriză la Departamentul de Stat.

John Kerry dorește să se ajungă la o rezoluţie a Consiliului de Securitate care “să exprime în cei mai energici termeni posibili importanţa unei acţiuni ce trebuie pusă în aplicare pentru ca lumea să se debaraseze de armele chimice siriene”.

Consiliul de Securitate, format din cei cinci membri permanenți (SUA, China, Rusia, Franța și Marea Britanie), caută soluții pentru a găsi un front comun de înțelegere pentru o rezoluție “puternică și coercitivă” împotriva Siriei.

Pe 14 septembrie, Kerry a semnat, la Geneva, un acord cu omologul său rus, Serghei Lavrov, care prevede distrugerea arsenalului chimic sirian și stipulează că Damascul trebuie să prezinte până la data de 21 septembrie, o listă completă cu arsenalul său. În acest sens, Rusia, aliat fidel al Damascului, se opune oricărei eventuale recurgeri la forță împotriva regimului sirian.

Preşedintele sirian, Bashar al-Assad, a anunţat că ţara sa va distruge armele chimice, operaţiune care va costa un miliard de dolari şi va dura un an, potrivit unui interviu difuzat miercuri seara de FoxNews.

 Daniela Marinescu

NICIUN COMENTARIU