23.2 C
București
vineri, 29 septembrie 2023 - 11:01
No menu items!

Joe Biden vrea ca banii confiscați de la oligarhii ruși să fie folosiți de Ucraina

spot_img

Președintele SUA, Joe Biden, va cere, joi, Congresului noi fonduri pentru a sprijini armata ucraineană, precum și noi instrumente juridice pentru a înăspri sancțiunile și a folosi activele confiscate ale oligarhilor ruși, transmite Reuters.

Se așteaptă ca Biden să ceară Congresului sume semnificative pentru a ajuta Ucraina să facă față invaziei rusești, precum și noi instrumente juridice pentru a confisca bani de la oligarhii ruși pentru a plăti efortul de război.

Oficialii americani vor solicita întreaga sumă de care se așteaptă să aibă nevoie până în septembrie, la sfârșitul anului fiscal, pentru a sprijini operațiunile militare ale Ucrainei, precum și ajutorul umanitar și economic, a declarat purtătorul de cuvânt Jen Psaki.

Biden cuplează această cerere cu o propunere pentru ca legislatorii să acorde administrației sale noi competențe, care să permită oficialilor americani să confiște mai multe bunuri ale oligarhilor, să dea banii obținuți din aceste confiscări Ucrainei și să incrimineze și mai mult eludarea sancțiunilor, a precizat Casa Albă.

Măsurile includ abilitarea Departamentului de Justiție de a permite Departamentului de Justiție să folosească dura lege americană privind infracțiunile de șantaj utilizată cândva împotriva mafiei, Racketeer Influenced and Corrupt Organizations (RICO) Act, pentru a construi cazuri împotriva persoanelor care eludează sancțiunile.

De asemenea, Biden vrea să le ofere procurorilor mai mult timp pentru a construi astfel de cazuri prin extinderea termenului de prescripție pentru urmărirea penală în cazul spălării banilor la 10 ani, în loc de cinci.

El ar dori să transforme în infracțiune deținerea de bani obținuți cu bună știință din afaceri corupte cu Rusia, potrivit unui rezumat al propunerilor.

Ajutorul militar american pentru Ucraina a depășit 3 miliarde de dolari de când Rusia a lansat ceea ce numește „operațiunea militară specială”. Statele Unite și aliații lor europeni au înghețat active în valoare de 30 de miliarde de dolari deținute de persoane bogate care au legături cu președintele rus Vladimir Putin, inclusiv iahturi, elicoptere, proprietăți imobiliare și obiecte de artă, a precizat administrația Biden.

                                                                                                                 Adina Silav