12.4 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024 - 23:23
No menu items!

Joe Biden s-a întâlnit cu văduva și fiica lui Alexei Navalnîi. Președintele SUA promite noi acțiuni împotriva lui Vladimir Putin

spot_img

Președintele american Joe Biden s-a întâlnit vineri cu Iulia și Dasha Navalnîia, văduva și fiica lui Alexei Navalnîi. Întâlnirea nu a simbolizat doar un gest de condoleanțe pentru disidentul rus, ci și o reafirmare a poziției Statelor Unite împotriva Kremlinului.

Navalnîi, un proeminent lider al opoziției ruse, a decedat într-o închisoare din Siberia, în circumstanțe suspecte, provocând un val de proteste la nivel mondial și acuzații de crimă la adresa regimului de la Kremlin. Întâlnirea lui Biden cu familia Navalnîi, care a avut loc în California, a subliniat sprijinul neclintit al administrației sale pentru drepturile omului și democrație, în ciuda provocărilor pe care le ridică guvernul rus.

Într-un moment emoționant surprins de fotografi la Casa Albe, Biden a îmbrățișat-o pe Iulia Navalnîia și a purtat o conversație sinceră cu ea și Dasha. În urma întâlnirii, Biden a subliniat hotărârea Iuliei de a continua lupta soțului ei pentru dreptate.

Întâlnirea a coincis cu anunțarea unor sancțiuni dure împotriva Rusiei, cele mai importante de la invazia țării în Ucraina. Aceste măsuri, potrivit purtătorului de cuvânt al Consiliul pentru Securitate Națională (NSC), John Kirby, sunt un răspuns direct la moartea lui Navalnîi și semnifică angajamentul Statelor Unite de a trage la răspundere guvernul rus pentru acțiunile sale.

Între timp, în Rusia, mama lui Navalnîi, Lyudmila Navalnîia, a vorbit despre presiunile și tacticile de intimidare folosite de autorități cu privire la înmormântarea fiului ei. În continuare, autoritățile refuză să elibereze trupul disidentului, în ciuda insistențelor familei ca înmormântarea să fie una în condiții normale. Este posibil ca regimul să refuze acest lucru pentru a nu da simpatizanților lui Navalnîi un loc de pelerinaj, contribuind astfel la riscurile la adresa actualului regim autoritar de la Kremlin, sunt de părere analiștii. 

Moartea lui Navalnîi a reaprins acuzațiile internaționale față de regimul președintelui rus Vladimir Putin, liderii mondiali cerând o anchetă amănunțită și tragerea la răspundere a celor responsabili. Întâlnirea lui Biden cu familia Navalnîi transmite un mesaj puternic de solidaritate cu poporul rus.

Elena Cristea