18.9 C
București
luni, 27 septembrie 2021 - 0:41

Joe Biden a fost validat în funcția de Președinte al SUA. Starea de urgență continuă. 4 morți și 52 de arestați în urma violențelor

spot_img

Congresul american l-a validat pe Joe Biden în funcția de Președinte al SUA. Joe Biden a avut 306 electori valdați față de 232 pentru Donald Trump. Joe Biden va fi investit în funcție pe 20 ianuarie.

În pofida obiecțiilor din partea republicanilor față de rezultatele alegerilor din Arizona și Pennsylvania, membrii ambelor camere au putut să certifice rezultatul alegerilor la mai mult de 14 ore de la începerea procesului.

Ședința s-a încheiat cu o rugăcine pentru victimele violențelor de la Capitoliu.

Joe Biden va depune jurământul și își va începe mandatul pe 20 ianuarie, până atunci fiind menținută starea de urgență în SUA.

Decizia a venit după scene de neimaginat la Washington: susținătorii lui Donald Trump au asediat Congresul SUA, templul democrației americane, și au întrerupt sesiunea de confirmare a victoriei lui Joe Biden. După o întrerupere de mai multe ore, timp în care congresmanii au fost evacuați, Congresul și-a reluat procesul de certificare, respingând obiecțiile parlamentarilor republicani care vizau rezultatele la alegerile prezidențiale.

Patru persoane au murit şi 52 au fost arestate în timpul protestelor violente desfăşurate miercuri la Capitoliu, a anunţat şeful poliţiei din Washington DC, Robert Contee, transmite Reuters şi dpa. Într-o conferinţă de presă desfăşurată miercuri noaptea târziu, Contee a precizat că 47 dintre cele 52 de arestări au legătură cu încălcarea interdicţiei de circulaţie după ora 18:00, iar alte câteva persoane au fost arestate pentru deţinerea fără permis a unor arme de foc.

Contee a refuzat să ofere detalii despre identitatea femeii împuşcate mortal de poliţia Capitoliului. Celelalte trei persoane au murit din cauza unor urgenţe medicale.

Şeful poliţiei din Washington DC a adăugat că cel puţin 14 ofiţeri de poliţie au fost răniţi, dintre care doi grav, în confruntările cu manifestanţii. Unul dintre aceşti ofiţeri a fost scos din cordonul de securitate de către demonstranţi, după care a fost atacat brutal de aceştia.