18.9 C
București
joi, 23 mai 2024 - 21:12
No menu items!

Jocurile Olimpice din 2020 vor fi găzduite de capitala niponă – Tokyo

spot_img
Jocurile Olimpice din 2020 vor fi gazduite de capital nipona – Tokyo
Foto: europe1.fr

La reuniunea Comitetului Internațional Olimpic (CIO), ce a avut loc în Argentina, la Buenos Aires s-a decis ca Jocurile Olimpice de vară din 2020 vor avea loc la Tokyo. Capitala Japoniei a primit 60 de voturi, iar orașul turc Istanbul a fost votat doar de 36 de membri ai CIO. A fost nevoie de doua tururi de scrutin pentru desemnarea castigatorului, in balanta fiind si Madridul, dar si Istanbulul.

Votul a fost repetat, deoarece în primul tur Istanbul şi Madrid au fost la egalitate pe locurile 2 si 3, după Tokyo.

După anunţarea capitalei nipone, Tokyo, drept gazdă a Jocurilor Olimpice de vară din 2020, ziariştii prezenţi la Buenos Aires, unde se desfăşoară în aceste zile lucrările celei de-a 125-a Sesiuni a Comitetului internaţional olimpic, au aflat şi cum s-a votat pentru a se ajunge la acest rezultat: Tokyo a obţinut 60 de sufragii, iar Istanbul – 36.
A treia candidatură, a Madridului, a fost votată de 26 de membri ai CIO în primul tur de scrutin, tot atâtea câte au fost şi pentru Istanbul în această fază, fiind necesar un balotaj, câştigat de Istanbul, cu 49-45.
Oraşul de pe Bosfor, aflat la a 5-a încercare, a pierdut, însă, la diferenţă apreciabilă în al doilea tur de scrutin, având doar consolarea că se a reuşit să ajungă pentru prima oară în finală.

Prinţul Albert II de Monaco, membru al Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), a declarat ca un rol în eşecul candidaturii oraşului Istanbul la organizarea Jocurilor Olimpice din 2020 a fost  conflictul sirian.
În acest fel, Japonia organizează, prin oraşele sale, pentru a 3-a oară Jocurile Olimpice, după cele de vară de la Tokyo, din 1964, şi cele de iarnă, de la Sapporo-1972 şi Nagano-1998.

Specialiștii susțin cǎ găzduirea Jocurilor Olimpice din 2020 la Tokyo va sprijini construcţiile şi turismul şi va îmbunătăţi încrederea consumatorilor, contribuind la revigorarea economiei japoneze.

 

E.T.

Foto: europe1.fr