25.3 C
București
joi, 18 august 2022 - 1:42
No menu items!

Japonia ridică sancţiunile impuse Iranului

spot_img

Japonia a ridicat vineri sancţiunile pe care le-a impus Iranului, după ce Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a confirmat săptămâna trecută că Teheranul şi-a respectat angajamentele de a-şi limita programul nuclear în cadrul unui acord cu marile puteri.

Japonia ar dori să-şi consolideze relaţiile de cooperare cu Iranul şi să contribuie la pacea şi stabilitatea Orientului Mijlociu prin intermediul relaţiilor sale stradişionale cu Iranul„, a declarat într-o conferinţă de presă, la Tokyo, Yoshihide Suga, şeful de cabinet al premierului Shinzo Abe, potrivit RFE-RL, citat de MEDIAFAX.

Între alte sancţiuni, Japonia a suspendat noi investiţii, în Republica islamică, în sectoarele petrolier şi al gazelor naturale.

Ministrul japonez de externe, Fumio Kishida, a declarat pentru presă că ţara sa urmează să semneze în curând un acord de invetiţii cu Teheranul. Companii internaţionale importante aşteaptă să obţină un acces în această ţară bogată în resurse, după o lungă perioadă de interdicţii. De altfel, Suzuki Motor Corp. a anunţat încă de joi că analizează o revenire pe piaţa iraniană.

SUA, Uniunea Europeană şi ONU au ridicat sanţiunile pe care le-au impus Iranului în legătură cu dosarul nuclear, după ce AIEA a anunţat sâmbătă că Teheranul şi-a îndeplinit obligaţiile prevăzute în acordul pe care l-a încheiat în iulie cu marile puteri.

R.D.