13.8 C
București
sâmbătă, 23 octombrie 2021 - 8:30

Japonia intenţionează să reia negocierile directe cu Coreea de Nord

spot_img

Japonia intenţionează să reia negocierile directe cu Coreea de Nord

Japonia intenţionează să reia negocierile directe cu Coreea de Nord cu privire la japonezii răpiţi în timpul războiului rece, a afirmat miercuri secretarul general al guvernului nipon, Yoshihide Suga, informează AFP.

Premierul japonez Shinzo Abe a declarat că doreşte continuarea dialogului cu Coreea de Nord în legătură cu civilii răpiţi de Phenian în anii 1970-1980.

„Doresc continuarea negocierilor sau a dialogului. Doresc cu adevărat să încerc să obţin întoarcerea acasă a tuturor victimelor răpite” a afirmat el.

După ce la mijlocul lunii aprilie, regimul nord-coreean a ameninţat Japonia cu „focul nuclear” după desfăşurarea de către Tokyo de baterii antirachetă pentru a distruge orice rachetă nord-coreeană care ameninţă teritoriul său, guvernul japonez a trimis săptămâna trecută la Phenian în mare secret un consilier al premierului, o iniţiativă criticată de Seul şi Washington.

Japonia şi Coreea de Nord nu întreţin relaţii diplomatice. Tokyo acuza Phenianul că nu elucidează cazul răpirii japonezilor, în vreme ce Coreea de Nord declară că situația a fost rezolvată la începutul anilor 2000 odată cu întoarcerea în Japonia a unora dintre deţinuţi şi anunţul privind moartea altora.

C.I.