12.3 C
București
miercuri, 22 septembrie 2021 - 4:42

Jandarmeria Română, apel pentru identificarea protestatarilor care au lovit caii

spot_img

Jandarmeria Româna a publicat, miercuri, pe pagina de Facebook, imagini din timpul protestului de duminică seara, arătând că mai mulţi participanţi la marș au agresat caii instituţiei.

“<<Dar cu caii ce-aţi avut?>>…<<domnule, domnilor>>…care aţi înteles să vă exprimaţi libertatea de expresie lovind cu pumnii un animal sau folosind argumente <<luminoase>> în ochii cailor, în încercarea <<nobilă>> de a obţine o reacţie violentă din partea animalului, dar el blând, înţelept şi bine antrenat, a ales să confirme un vechi proverb, care spune că <<Dumnezeu nu a lăsat caii să vorbească pentru a nu pune oamenii în dificultate.>> Jandarmeria Română vă solicită sprijinul pentru identificarea şi tragerea la răspundere conform legii, a acestor <<domni>> care au lovit caii şi i-au agresat, într-o încercare poate, de a da un alt sens unei manifestaţii paşnice, care s-a desfăşurat fără incidente. Dacă îi recunoaşteţi sau aveţi imagini, vă rugăm să le transmiteţi pe adresa de e-mail [email protected] sau pe mesageria paginii de Facebook a Jandarmeriei Române”, scriu reprezentanţii instituţiei pe pagina de Facebook.

În urma incidentelor survenite la protestul de duminică seara între echipele ecvestre ale Jandarmeriei Române şi manifestanţi, instituţia a precizat, luni, că au fost folosiţi în mod legal caii la acţiune şi că animalele nu au pus în pericol cetăţenii, ele fiind antrenate pentru astfel de situaţii.

Oficialii Jandarmeriei au precizat că, deşi au existat în spaţiul public discuţii cu privire la pericolul la care au fost expuşi protestatarii, caii nu au reprezentat un motiv de îngrijorare.

„Precizăm că în niciun moment, caii prezenţi la misiune nu au pus în pericol integritatea fizică a participanţilor la această adunare publică, caii folosiţi fiind antrenaţi în condiţii extreme de anduranţă fizică şi psihică şi sunt obişnuiţi cu zgomote intense, cu prezenţa oamenilor sau cu substanţele incediare. De asemenea, aceştia sunt bine îngrijiţi, în strictă conformitate cu normele în vigoare. Decizia de a folosi Detaşamentul de Cavalerie nu a fost una singulară, aceştia fiind folosiţi pe parcursul anului 2017 la 110 misiuni de asigurare a ordinii publice, mitinguri, evenimente sportive sau activităţi cultural artistice – concerte cu un public numeros. Pe parcursul acestor misiuni nu au fost înregistrate incidente”, au explicat reprezentanții Jandarmeriei.

foto: antena3.ro