5.4 C
București
marți, 30 noiembrie 2021 - 1:08
No menu items!

“Jaful secolului”: hoții spun că tablourile nu au fost arse

spot_img

Anchetă extinsă în "Jaful secolului"
foto: revistatango.ro

Avocaţii inculpaţilor în dosarul privind furtul tablourilor de la muzeul din Rotterdam (Olanda) – supranumit de presa internațională “Jaful secolului” –  susţin că aceştia şi-au schimbat declaraţiile şi că toate cele şapte opere de artă nu au fost arse, ba mai mult, nu au fost nici măcar deteriorate.

Avocatul Cătălin Dancu a declarat marţi că toată lumea va avea “o mare surpriză” în privinţa tablourilor şi speră ca inculpaţii să identifice locul unde se află acestea. În plus, unul dintre inculpați a susținut în fața instanței că este dispus să returneze cinci dintre opere în schimbul eliberării sub control judiciar.

Magistrații Judecătoriei Sectorului 3 au amânat pentru 10 septembrie dezbaterile în dosarul privind furtul tablourilor din Olanda.

Cu o săptămână în urmă, specialiști ai Muzeului Național de Istorie a României anunțau că au finalizat expertiza cerută în acest caz de procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT). Potrivit specialiștilor, cenuşa analizată în cauză ar proveni din arderea a cel puţin trei tablouri realizate în tehnica uleiului pe pânză, în secolul XIX.

Procurorii DIICOT i-au trimis în judecată, pe 15 iulie, pe Radu Dogaru, Eugen Darie, Alexandru Bitu, Olga Dogaru, Petre Condrat şi, în lipsă, pe Adrian Procop, în dosarul privind furtul celor şapte tablouri de la Muzeul Kunsthal din Rotterdam, valoarea prejudiciului fiind estimată la 18 milioane de euro.

Roxana Mera