12.2 C
București
joi, 25 aprilie 2024 - 6:59
No menu items!

„Jaful secolului”: Cenușa din soba mamei unui hoț de tablouri, expertizată la Muzeul de Artă

spot_img

Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) au dispus expertizarea cenuşii ridicate din soba mamei lui Radu Dogaru pentru a afla dacă femeia a ars tablourile furate de la Muzeul Kunsthal, din Rotterdam (Olanda). Ciudata expertiză se va realiza la un laborator de specialitate al Muzeului Național de Artă.

Surse judiciare au precizat că anchetatorii le cer experţilor în domeniu să analizeze compoziţia chimică şi structurală a cenuşii şi să spună dacă, pe baza rezultatelor, se poate dovedi că aceasta conţine urme de uleiuri specifice, cerneluri sau vopseluri de pictură. O astfel de expertiză, deşi ieşită din comun, ar putea da rezultate, au adăugat sursele citate.

Şapte tablouri semnate de Pablo Picasso, Henri Matisse, Claude Monet, Paul Gauguin şi Lucian Freud au fost furate din muzeul Kunsthal din Rotterdam în noaptea de 15 spre 16 octombrie 2012. Operele sustrase sunt „Tete d’Arlequin” de Pablo Picasso, „La Liseuse en Blanc et Jaune” de Henri Matisse, „Waterloo Bridge” şi „Charing Cross Bridge” de Claude Monet, „Femme devant une fenetre ouverte, dite la fiancée” de Paul Gauguin, „Autoportrait de Meyer de Haan” şi „Woman with Eyes Closed” de Lucian Freud.

Trei dintre principalii suspecți de comiterea a ceea ce presa internațională a numit „Jaful secolului” – Mihai Alexandru Bitu, Eugen Darie şi Radu Dogaru – au fost reţinuţi de procurorii DIICOT, iar pe 21 ianuarie anul acesta magistraţii Judecătoriei Sectorului 5 au dispus arestarea lor preventivă pentru 29 de zile.

Bitu, Darie şi Dogaru au fost arestaţi pentru modul organizat în care au acţionat pentru comiterea furtului pe teritoriul unui stat străin şi pentru valoarea mare prejudiciului – aproximativ 18 milioane de euro fiind valoarea de asigurare a celebrelor picturi, arăta Judecătoriei Sectorului 5, în motivarea deciziei de arestare a celor trei.

Andrei Tudor