3.9 C
București
duminică, 5 decembrie 2021 - 15:53
No menu items!

Iurie Leancă, desemnat oficial pentru funcția de premier al Republicii Moldova

spot_img

Iurie Leancă, desemnat oficial pentru funcția de premier al Republicii Moldova

Președintele Republicii Moldova, Nicolae Timfoti, l-a desemnat oficial pentru funcția de premier pe Iurie Leancă.

„În conformitate cu prevederile constituționale, l-am desemnat pe Iurie Leancă în calitate de candidat la funcția de premier. În cadrul consultărilor cu facțiunile parlamentare, reprezentanții partidelor au recunoscut dreptul PLDM de a propune această candidatură. PCRM nu a participat la consultări.”, a declarat Timofti, potrivit Unimedia.

Iurie Leancă a asigurat până acum interimatul în funcție.

Guvernul Filat 2 a fost demis la 5 martie prin vot de neîncredere acordat de parlament, în urma unei crize din fosta Alianţă pentru Integrare Europeană. La 10 aprilie, preşedintele Nicolae Timofti l-a desemnat pe Vlad Filat drept candidat la funcţia de prim-ministru al Republicii Moldova. La 22 aprilie, Curtea Constituțională a stabilit că Vlad Filat a fost desemnat ilegal în calitate de candidat pentru funcţia de premier.

În acest sens, şeful statului a fost obligat să desemneze un premier interimar. Potrivit Constituției, premierul desemnat are la dispoziție 15 zile pentru a forma Cabinetul și a cere votul de încredere al Parlamentului.

 Marţi, liderul PLDM Vlad Filat a declarat că formaţiunea sa va negocia cu Partidul Democrat, cu o parte din deputaţii liberali şi cu cei neafiliaţi formarea noului cabinet guvernamental.

 

C.I.