17.7 C
București
miercuri, 29 mai 2024 - 20:16
No menu items!

Iulian Iancu: Rusia a finanțat manifestările împotriva gazelor de șist din Europa

spot_img

Scopul Rusiei este să păstreze dependența piețelor de Gazprom

iancu

Rusia a finanțat cu 82 de milioane de euro manifestările împotriva gazelor de șist din mai multe țări europene, inclusiv România, și a blocat proiecte mari de infrastructură, precum Nabucco, a declarat joi Iulian Iancu, președintele Comisiei de industrii și servicii din Camera Deputaților.

Acesta a precizat că acest lucru se observă cel mai bine acum, în contextul în care Rusia a amenințat cu reducerea și chiar cu sistarea livrărilor de gaze către Europa.

”În mare, o treime din resursele energetice folosite de Europa provin din Rusia, dar și Rusia își asigură o treime din PIB din încasările din exporturile de materii prime energetice, deci și Rusia e interesată să-și mențină piață europeană. De aici disperarea de a bloca proiecte mari de infrastructură, vezi cazul Nabucco, și de a bloca accesul europenilor la resursele indigene, vezi manifestările împotriva gazelor de șist, pe care noi le priveam că fiind acțiuni ecologiste și care au fost susținute de fapt de Rusia, iar acum vedem de ce”, a declarat Iancu, citat de Agerpres.

Potrivit acestuia, Rusia a finanțat anul trecut cu 82 de milioane de euro manifestațiile împotriva gazelor de șist din mai multe țări europene, printre care Franța și România.

”Europa își pune acum un mare semn de întrebare, întrucât n-ai cum să înlocuiești peste noapte o dependență atât de mare de Rusia. Infrastructura este greu de realizat peste noapte, iar prețul gazelor lichefiate este oricum mai mare decât prețul actual al gazelor. În aceste condiții, cărbunele și energia nucleară se discută ca fiind priorități”, a mai afirmat Iancu.

S.Z.