16.1 C
București
vineri, 14 mai 2021 - 0:51

Italia, într-un impas fără precedent după alegerile parlamentare

spot_img

Liderul formațiunii de centru-stânga din Italia, Pier Luigi Bersani, a declarat că Italia este într-o situație dramatică după rezultatele alegerilor parlamentare desfășurate duminică și luni. Formațiunea lui Bersani și coaliția de dreapta a fostului premier Silvio Berlusconi au obținut rezultate aproape egale, iar formarea unei majorități parlamentare care să dea un guvern se anunță dificilă.

Bursele au reacționat primele la blocajul politic de la Roma și au deschis în scădere, în timp ce moneda euro a slăbit în comparație cu dolarul. De aceea, analiștii financiari se tem ca actuala criză politică din Italia să nu afecteze întreaga zonă euro.

Bersani nu s-a grăbit să anunțe formațiunea preferată pentru alianța guvernamentală, în timp ce Berlusconi s-a arătat dispus să formeze un guvern cu oricine, numai că nimeni nu vrea o coaliție cu fostul premier. Totuși, Silvio Berlusconi a declarat că ar trebui evitate noi alegeri anticipate și a cerut o perioadă de pauză i consultări, care ar putea dura două luni.

Partenerii europeni ai Italiei, Germania și Franța, le-au cerut politicienilor de la Roma să formeze un guvern stabil cât mai repede pentru a putea continua reformele începute de actualul premier Mario Monti. La rândul său, Spania, confruntată cu o criză economică de amploare, a descris rezultatul alegerilor din Italia ca un “salt spre nicăieri “.

Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, Olivier Bailly, a declarat că oficialii de la Bruxelles se așteaptă ca Italia să-și respecte angajamentele privind reducerea deficitului și al reformelor structurale.

Analiștii economici sunt de părere însă că va fi dificil de format un nou guvern cu un program economic deja stabilit. E.S.