15.2 C
București
luni, 20 septembrie 2021 - 21:12

Italia: Guvernul Renzi a obținut votul de încredere în Senat

spot_img

Matteo Renzi

Noul şef al Guvernului italian Matteo Renzi a obţinut în noaptea de luni spre marţi votul de încredere al Senatului italian asupra programului său unei schimbări “radicale și imediate” a țării, informează AFP.

Guvernul a obţinut un “da” din partea a 169 de senatori, în timp ce 139 au votat împotrivă, a anunţat preşedintele Senatului, Pietro Grasso.

“Viitorul Italiei nu este de a plânge de dimineața până seara sau să fie codașa Europei”, “Italia vrea să fie un loc de oportunități”, “Italia va deveni un loc al oportunităţilor”, a declarat Renzi.

Fostul primar al Florenței,în vârstă de 39 de ani, a reamintit că nu are vârsta cerută pentru a ocupa un loc în Senat /40 de ani/ și că abolirea acestei Camere sub forma ei actuală figurează la loc de frunte în programul său. “Sper să fiu ultimul prim-ministru care cere încrederea Senatului”, a declarat el, în timp ce chiar existența guvernului său depindea de votul de încredere al senatorilor.

Renzi, însărcinat luni să formeze Guvernul de către preşedintele Giorgio Napolitano, a fost primul care a depus sâmbătă jurământul pe Constituţie, fiind urmat de fiecare în parte dintre cei 16 miniştri. El este cel mai tânăr premier din Uniunea Europeană.

C.A.