15 C
București
duminică, 19 mai 2024 - 1:58
No menu items!

Italia a convins Electrolux să-și anuleze delocalizarea către Europa de Est

spot_img

Autoritățile italiene se temeau că vor pierde locurile de muncă în favoarea Poloniei sau României

electrolux

Guvernul Italiei a semnat joi un acord cu grupul suedez Electrolux în urma căruia producătorul suedez de electrocasnice își va păstra cele patru fabrici din nordul țării și va proteja angajații, în schimbul unor avantaje fiscale. În cele patru unități de producție, sunt angajați 6.000 de oameni, potrivit Reuters.

Managerii Electrolux sunt sub presiunea cifrelor, în contextul în care activitățile de producție au migrat constant în ultimii 20 de ani înspre estul Europei, unde salariile sunt mult mai mici. Planul inițial al companiei suedeze a fost să reducă drastic veniturile lucrătorilor din Italia și să închidă fabrica de mașini de spălat de la Porcia.

Compania a acceptat să-și schimbe planul, după ce a încheiat un acord cu Guvernul de la Roma și cu sindicatele. Electrolux va derula un program de investiții de 150 de milioane de euro în următorii patru ani, pentru a salva unitățile de producție de la Porcia, Forli, Solaro și Susegana. Salariile vor fi menținute la nivelul actual, dar 800 de oameni vor ieși la pensie anticipat.

Executivul a acordat o deducere fiscală de 15 milioane de euro anual, care este legată de așa-numitele ”contracte de solidaritate”. Acestea le permit angajatorilor să le ofere norme orare reduse angajaților, cu scopul de a-și păstra locul de muncă.

”Cazul” Electrolux atrage atenția asupra slăbiciunilor din sectorul electrocasnicelor din Italia, care și-a redus volumul de producție la jumătate față de 2006, din cauza presiunilor dinspre locațiile mai ieftine.

Firma are peste 50.000 de angajaţi la nivel mondial şi deţine mărcile de produse electrocasnice AEG, Zanussi şi Arthur-Martin. În România, Electrolux deține o fabrică la Satu Mare, cu aproximativ 800 de angajați. De asemenea, Electrolux deține capacități de producție în Polonia.

V.B.