22.7 C
București
luni, 4 iulie 2022 - 8:54
No menu items!

ISU primea sponsorizări de la firmele pe care le controla

spot_img

ISU a primit sponsorizări de la firmele pe care le controla, conform magistraților.

Potrivit judecătorilor de la Tribunalul Militar, care au emis mandat de arestare pe numele căpitanului în rezervă George Matei și arest la domiciliu pentru fost sa colegă, căpitan Antonina Radu, această practică era cunoscută de șefii celor doi.

Magistrații apreciază, în motivarea arestării, că este greu de imaginat că societăţile care sponsorizează masiv ISU, mai pot fi controlate în mod obiectiv şi, eventual, sancţionate drastic.

Totodată, judecătorul militar a apreciat că este greu de crezut că inspectorii ISU sau o instituţie de stat care beneficiază de sponsorizări din partea unor firme private ar putea să îi sancţioneze drastic pe agenţii comerciali dacă ar găsi nereguli.

De asemenea, practica încetățenită ca organele de control să devină prestatori de servicii pentru cei controlați, practică existentă la scară largă la diferite instituții de control, nu putea să nu fie în atenția șefilor ierarhici ai celor doi angajați, la toate palierele, unii dintre aceștia susținând cu seninătate că nu au avut cunoștință de faptele celor doi, că nu au fost informați (șef birou prevenire incendii, de exemplu), alții cerând note explicative.

motivare Tribunalul Militar

Patronii clubului, care au și făcut denunț cu privire la acțiunile celor doi angajați ISU, au spus că nu le-au dat bani celor doi când au venit să verifice clubul. La dosar sunt documente ridicate de la ISU Bucureşti care arată că o fundaţie care funcţiona pe lângă ISU strângea astfel de sume de bani de la operatorii economici verificaţi de angajaţii inspectoratului. Sponsorizările, cum spune judecătorul militar, au fost recunoscute de alţi angajaţi ISU care au fost audiaţi în ultimele zile.

Magistratul a subliniat că procurorii ar trebui să se uite cu atenţie la superiorii ierarhici ai celor doi angajaţi ISU pentru a putea completa tabloul responsabililor pentru incendiul din Colectiv.

Decizia a fost contestată de ambele părţi din dosar – angajaţi ISU şi DNA, procurorii cerând ca şi Antonina Radu să fie arestată preventiv.