25.7 C
București
luni, 5 iunie 2023 - 19:16
No menu items!

Istanbul: Un mort și zeci de răniți în violențe

spot_img

În adevărate lupte de stradă, preotestatarii își strigă nemulţumirea faţă de acţiunile guvernului

istanbul proteste

Cel puţin o persoană a murit, iar alte zece au fost rănite la Istanbul, în noaptea de joi spre vineri, în cursul unor confruntări violente dintre manifestanţi şi poliţie, informează AFP.

„Doi civili au fost răniţi, unul dintre care se află în stare gravă. De asemenea, au fost răniţi opt poliţişti la Okmeydani”, un cartier în zona estică a Istanbulului, a anunţat guvernatorul capitalei Turciei, Huseyin Avni Mutlu, într-un mesaj postat pe contul său de Twitter.

El a adăugat că bărbatul care joi a fost grav rănit la cap a murit la spital.

„Nu l-am putut salva pe Ugur Kurt, prezentăm condoleanţe familiei sale”, a afirmat guvernatorul.

Ugur Kurt, în vârstă de 30 de ani, tatăl unui copil, se afla la funeraliile unei rude când a fost atins întâmplător de gloanţe ale poliţiei, care a folosit gaze lacrimogene şi tunuri de apă împotriva câtorva zeci de contestatari. Guvernul promite să facă expertize balistice, ca să afle dacă într-adevăr gloanţele provin din dotarea poliţiei.

Anunţul cu privire la moartea acestui tânăr a provocat un nou val de violenţe la Okmeydani.

„Sunteţi asasini”, „Statul criminal a luat viaţa unui alt om!”, scandau peste 400 manifestanţi, în apropierea spitalului unde a murit Ugur Kurt.

În timp ce premierul turc urmează să-şi prezinte în zilele următoare candidatura la alegerile prezidenţiale, autorităţile încearcă să calmeze situaţia, pentru a nu le permite manifestanţilor să submineze puterea.

C.A.