12.4 C
București
vineri, 29 martie 2024 - 3:44
No menu items!

Istanbul, orașul celor două lumi

spot_img

 Obiective turistice care fac din Istanbul un oraș ce merită explorat

instanbul

 Capitală a două mari imperii, cel Otoman si cel Bizantin, Istanbulul impresionează miile de turiștii prin clădirile impunătoare, bogat decorate cu motive musulmane, prin monumentele istorice, și desigur, prin aromele gastronomiei turcesti.

Iată câteva dintre obiectivele turistice care fac din Istanbul un loc ce merită vizitat.

Moscheea Albastră

Moscheea Albastră este simbolul orașului Istanbul și unul dintre cele mai renumite lăcașe de cult din lume, fiind singura moschee din Turcia cu șase minarete (turnulețe), majoritatea având doar câte patru, două sau chiar un singur minaret.

Moscheea Albastră a fost construită la porunca sultanului Ahmet I și își datorează numele cantității impresionante de faianță albastră folosită la ridicarea sa.

Moscheea poate fi vizitată și ziua și noaptea, iar accesul nu este condiționat de plata unui bilet de intrare.

Hagia Sofia

Biserica Sfântă Sofia (Hagia Sofia), o capodoperă a arhitecturii bizantine, a fost construită cu mai bine de 1.500 de ani în urmă. Este considerată una din cele mai grandioase clădiri din istorie. Cucerirea ei de otomani la căderea Constantinopolului este privită ca una din cele mai mari tragedii ale creștinității de credință ortodoxă greacă.

Hagia Sofia poate fi vizitată în timpul zilei achitând o taxă de intrare. Merită însă vazută seara, când este scăldată într-un adevărat spectacol de lumini.

Palatul Topkapi

Palatul Topkapi, o fostă reședință a sultanilor otomani până la regatul lui Abdulmecid I (1839-1860) este una dintre cele mai magnifice monumente din Istanbul.

Formei finale a palatului ce acoperea o suprafață de 700.000 de metri pătrați, i-a fost adăugat zidul de 1.400 de metri lungime. Construcția este formată din mai multe pavilioane organizate în jurul a patru curți interioare. În prima curte se află o cafenea și un restaurant, unde turiștii pot gusta preparate servite la curtea otomană. Biletului de intrare i se adaugă și taxa pentru vizitarea haremului. Haremul din Palatul Topkapi are aproximativ 300 de camere, 9 băi turcești (hamams), 2 moschei, un spital și o spălătorie.

Marele Bazar

Marele Bazar este una din cele mai mari piețe acoperite din lume având 60 de străzi și 5.000 de magazine, atrăgând zilnic între 250.000 și 400.000 de vizitatori. De aici puteți achiziționa bijuterii din aur, covoare, ceramică pictată manual, și multe alte lucruri, pentru care vă puteți exersa talentul de negociator.

Basilica cisterna

Fondată de Împăratul Iustinian I, cisterna puțin cunoscută turiștilor. este numită de oameni „Palatul care se scufundă”.

Principala funcție a Basilicii a fost alimentarea palatului și a altor clădiri cu apă. Totodată, ea servea ca loc de desfășurare a activităților artistice și științifice, dar și a afacerilor comerciale. Cisterna merită vizitată pentru decorațiunile impresionante și pentru valoarea istorică.

Strâmtoarea Bosfor

Bosforul face legătura între Marea Neagră și Marea Marmara iar împreună cu strâmtoarea Dardanele desparte Europa de Asia.

Acest canal este foarte aglomerat atât de vase și tancuri petroliere, cât și de pescari și vasele de croazieră pentru turiști. Peste canal trec două poduri suspendate.

Palatul Dolmabahçe Saray

Construit în secolul XIX, Palatul Dolmabahce se găsește pe malul european al Bosforului, fiind un simbol al orașului. Arhitectura palatului îmbină stilurile europene și otomane. Palatul Dolmabahce deține un impresionant candelabru din cristal de Bohemia cântîrind 4 tone, oferit cadou de regina Victoria, carpete turcești valoroase și covoare din piele de urs vechi de 150 ani, cadou de la țarul Rusiei. Palatul are 285 de camere, 43 de saloane de receptie, fiind dotat cu candelabre din cristale de Bohemia cantarind in total 4 tone

Turnul Galata

Turnul Galata a fost construit în secolul XIV de o colonie genoveză, ca parte a sistemului defensiv ce apără cartierul Galata, servind ca turn de observație.

După ce otomanii au cucerit Istanbulul în anul 1453, turnul a devenit închisoare și hambar naval.

În prezent, clădirea are un restaurant, o cafenea și un club de noapte. Turnul Galata oferă o priveliște impresionantă asupra zonei istorice a orașului și este locul perfect pentru relaxare după o lungă zi de vizitat.

C.A.