15.4 C
București
miercuri, 4 octombrie 2023 - 3:36
No menu items!

Istanbul: Alertă la consulatul Ungariei, după primirea unor plicuri cu un praf suspect

spot_img

Ministerul a informat că nu a descoperit „agenţi de război biologic precum antrax, pestă, ricină sau tularemie” în urma analizelor efectuate

plic suspect

Echipele de intervenţie au inspectat luni consulatul Ungariei la Istanbul, care a primit, asemenea altor cinci consulate din oraş ale unor ţări membre ale coaliţiei antijihad, scrisori conţinând un praf suspect, au anunţat surse oficiale, informează AFP.

Membri ai agenţiei turce pentru gestionarea situaţiilor de urgenţă (Afad) au intervenit la misiunea diplomatică, se arată într-un comunicat al guvernoratului metropolei, care este de părere că plicurile fac parte din acelaşi lot cu cele primite vineri de alte cinci consulate.

Douăzeci şi patru de persoane se aflau sub observaţie medicală, luni dimineaţă, după ce cinci consulate din Istanbul ale unor ţări membre ale coaliţiei antijihad, între care SUA şi Franţa, au primit vineri scrisori conţinând un praf suspect.

Este vorba despre cinci străini şi 19 cetăţeni turci, a precizat Ministerul turc al Sănătăţii, adăugând că aceştia sunt urmăriţi în clinici specializate şi că starea lor de sănătate este bună.

Ministerul a informat luni că nu a descoperit „agenţi de război biologic precum antrax, pestă, ricină sau tularemie” în urma analizelor efectuate începând de vineri.

Vineri, 16 persoane fuseseră plasate sub observaţie, iar echipele de securitate turce interveniseră în cinci consulate vizate – Germania, Belgia, Canada, Statele Unite şi Franţa – pentru a efectua teste şi a preleva pudra galbenă conţinută de aceste scrisori.

Această alertă are loc în timp ce numeroase ţări occidentale şi-au consolidat măsurile de securitate împotriva ameninţărilor venite din partea grupării Stat Islamic (SI), care asediază de o lună oraşul sirian kurd Kobane, în apropierea frontierei turce.