5.3 C
București
miercuri, 8 decembrie 2021 - 19:08
No menu items!

Israelul, nemulțumit de alesul lui Obama pentru Departamentul Apărării

spot_img

Nominalizarea lui Chuck Hagel, fost senator republican de Nebraska, pentru postul de secretar al apărării de către preşedintele Barack Obama, i-a iritat pe oficialii israelieni.

„Din cauza declaraţiilor sale din trecut şi poziţia sa faţă de Israel, suntem îngrijoraţi”, a declarat preşedintele Parlamentului israelian, Reuven Rivlin, referitor la Chuck Hagel. Fostul senator conduce think-tankul Consiliului Atlantic, care, luna trecută, a publicat un comentariu intitulat „Politica de Apartheid a Israelului”.

În 2008, Hagel a dat o lovitură dură Comitetului Israeliano-American pentru Afaceri Publice, când i-a spus fostului negociator pentru Orientul Mijlociu, Aaron David Miller că „lobby-ul evreiesc intimidează multă lume” la Washington. Totuşi, liderul Parlamentului israelian a precizat că o singură persoană nu poate influenţa sau determina politica atunci când vine vorba despre relaţiile americano-israeliene.

Surse diplomatice israeliene, citate de presă de la Tel Aviv, au declarat că nominalizarea lui Chuck Hagel este o veste foarte proastă pentru Israel şi că nu va fi uşor cu acesta la şefia Departamentului Apărării. Chiar şi televiziunea israeliană l-a descris pe Hagel ca fiind rece în relaţia cu Israelul. E. Stan