28.4 C
București
vineri, 29 septembrie 2023 - 19:13
No menu items!

Israelul accelerează vaccinarea și crește restricțiile, sperând să termine cu pandemia până în martie

spot_img

Israelul a început duminică ceea ce oficialii speră să fie ultimul său blocaj al coronavirusului, în timp ce accelerează vaccinările, primul ministru Benjamin Netanyahu afirmă că ar putea permite o ieșire din pandemie până în martie, relatează Reuters.

Dacă se va realiza, acest lucru ar putea ajuta speranțele de re-alegere ale lui Netanyahu după pași greșiți care includ ridicarea unui prim blocaj cu o declarație prematură de victorie în mai, aplicarea inconsistentă a restricțiilor și o ușoară scădere economică.

De când a început vaccinările cu o săptămână înainte de lansarea de duminică a Uniunii Europene, sistemul centralizat de sănătate din Israel a administrat 280.000 de vaccinuri, cea mai rapidă rată din lume.

Se analizează deschiderea punctelor de vaccinare non-stop, 7 zile din 7. Netanyahu vrea ca rata zilnică să se dubleze la 150.000 de vaccinuri până în weekendul viitor.

Acest lucru ar putea permite vaccinarea a jumătate din cele 9 milioane de locuitori din Israel până la sfârșitul lunii ianuarie. Țara a înregistrat aproape 400.000 de cazuri COVID-19 și 3.210 decese.

„De îndată ce am terminat această etapă, în 30 de zile putem ieși din coronavirus, putem deschide economia și putem face lucruri pe care nicio țară nu le poate face„, a declarat Netanyahu într-o declarație televizată.

Premierul conservator candidează la alegerile din 23 martie convocate după ce coaliția sa de guvernare s-a prăbușit luna aceasta.

Un sondaj publicat de Institutul pentru Democrație din Israel, publicat duminică, a constatat că 40,8% din public a acordat guvernului ratinguri în mare parte pozitive pentru gestionarea aspectelor medicale ale crizei, în timp ce 32,2% i-au acordat ratinguri mai ales negative. În ceea ce privește aspectele economice, ratingurile guvernului au fost 52,8% negative și 19,7% pozitive.

Lockdownul de duminică – al treilea al țării – va dura cel puțin trei săptămâni și își propune să reducă contaminările care în prezent se dublează la fiecare două săptămâni, a declarat Ministerul Sănătății.

Vaccinurile înseamnă că „există șanse foarte mari ca acesta să fie blocajul nostru final”, a declarat Sharon Alroy-Preis, șef în funcție al diviziei de servicii de sănătate publică a ministerului, pentru Radio Armata.

Sursa: Reuters