13 C
București
vineri, 24 martie 2023 - 23:20
No menu items!

Israelieni uciși de un tir cu rachete din Fâşia Gaza

Un „ă” la patru secunde

Dorel de Iași

Se țin strâns

Cum sfidează Mario Iorgulescu

Africa se rupe-n două

S-a lăudat cu viteza pe TikTok

spot_img

atac

Trei israelieni au fost ucişi joi dimineaţa de un tir cu rachetă care a avut ca țintă oraşul Kyriat Malachi de la frontiera cu Fâşia Gaza. De asemenea, în aceeași zi, trei palestinieni au murit într-un raid aerian israelian asupra enclavei palestiniene.

Conform mass-media israeliene, victimele sunt o tânără de 20 de ani și un bărbat şi soţia acestuia, în vârstă de aproximativ 30 de ani.

Poliția israeliană a precizat că au fost răniți încă şase israelieni, printre care și doi bebeluși, la faţa locului sosind echipaje de salvare. Postul public de televiziune a transmis imagini cu un imobil distrus de proiectil, în împrejurimi putându-se vedea avioane militare israeliene și nori grei de fum provocaţi de interceptarea proiectilelor de sistemul antirachetă Iron Dome.

Reprezentanții poliției israeliane au precizat că mai multe salve de rachete lansate din Fâşia Gaza au avut ca țintă oraşele Ashdod, Ashkelon, Gan Yavne, Kiryat Gat şi Beersheva, unde au cauzat pagube materiale însemnate.

Tot joi, au fost uciși trei palestinieni într-un raid aerian israelian.

Situația intervine în a doua zi a operaţiunii militare “Pilonul apărării” lansată de Israel împotriva unor grupări armate din Fâşia Gaza şi care a izbucnit miercuri odată cu eliminarea lui Ahmad Jaabari, şef al operaţiunilor militare ale Hamas în regiune.

Serviciile israeliene au solicitat populaţiei să nu părăsească domiciliul și să se adăpostească în caz de alertă. În sudul Israelului, pe o rază de 40 kilometri în jurul Fâşiei Gaza, unităţile de învăţământ și-au întrerupt cursurile.

Conflictele în regiune s-au amplificat pe fondul intensificării tirurilor cu rachete lansate din Fâşia Gaza asupra sudului Israelului şi al anunţului Palestinian cu referire  la depunerea rezoluţiei destinate ridicării Autorităţii Naţionale Palestiniene la rangul de stat nemembru al Naţiunilor Unite, la 29 noiembrie la ONU.

Totodată, Israelul a intensificat acţiunile militare, semnalând că intenționează extinderea operaţiunilor asupra Fâşiei Gaza şi ruperea acordurilor de pace israeliano-palestiniene de la Oslo /1993/.

În acest context, Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite s-a reunit miercuri seara pentru a discuta despre amplificarea tensiunilor dintre Israel şi palestinienii din Fâşia Gaza.