26.1 C
București
joi, 5 august 2021 - 1:40

Islanda: Vulcanul Bardarbunga a intrat în erupție. Traficul aerian a fost interzis

spot_img

Vulcanul imens aflat sub cel mai mare ghețar din Islanda este considerat suficient de periculos pentru a amenința, în cazul unei erupții, traficul aerian din nordul Europei și din Atlanticul de Nord

vulcano-bardarbunga

Islanda a interzis vineri traficul aerian deasupra Bardarbunga, după ce vulcanul a intrat în erupție în noaptea de joi spre vineri, fără însă ca, într-o primă instanță, să fie aruncată în atmosferă cenușă, a anunțat Protecția Civilă, potrivit AFP.

Institutul meteorologic islandez, care supraveghează activitatea vulcanică, a ridicat nivelul de alertă la maximum – “roșu”, cod de alertă pentru traficul aerian deasupra vulcanului, fără ca acest lucru să atragă după sine închiderea aeroporturilor de pe insulă.

“O erupție vulcanică a început (…)imediat după miezul nopții (00.00 GMT)”, a indicat într-un comunicat Protecția Civilă. Potrivit acesteia, erupția a avut loc la nivelul câmpului de lavă Holuhraun, aflat în centrul insulei, foarte departe de zona locuită.

“Pentru moment sistemul radar nu a detectat cenușă vulcanică. (…)Seismul provocat de erupție este de intensitate redusă, ceea ce indică o erupție fără o activitate explozivă semnificativă”, a indicat sursa citată.

Potrivit comunicatului, “cercetătorii aflați în zona din jurul erupției estimează că fisura vulcanică în Holuhraun (…)se întinde pe aproximativ un kilometru”.

Bardarbunga, vulcanul imens aflat sub cel mai mare ghețar din țară, este considerat suficient de periculos pentru a amenința, în cazul unei erupții, traficul aerian din nordul Europei și din Atlanticul de Nord.

R.D.