-2.3 C
București
luni, 24 ianuarie 2022 - 22:23
No menu items!

Islanda a ridicat nivelul de alertă pentru Grimsvötn, cel mai activ vulcan din ţară

spot_img

Islanda a ridicat luni nivelul de alertă pentru vulcanul Grimsvötn, cel mai activ din ţară, după detectarea, în cursul dimineţii de luni, a unei activităţi seismice în apropierea sa, printre care şi un seism cu magnitudinea 3,6 grade, relatează AFP.

ituat într-o zonă nelocuită şi inaccesibilă din centrul ţării, acest vulcan situat sub un imens gheţar era deja monitorizat în urma unei viituri provocate de ruperea unui lac glaciar, de natură să declanşeze o erupţie.

În timpul ultimei sale erupţii, în urmă cu zece ani, norul de cenuşă a provocat mici întreruperi ale traficului aerian, cu aproximativ 900 de zboruri anulate, dar nu la fel ca Eyjafjallajökull ( 100.000 de zboruri anulate şi zece milioane de pasageri blocaţi) în 2010.

Nivelul de alertă a fost ridicat la „portocaliu” în loc de „galben” din cauza unei „activităţi seismice ridicate”, a indicat Biroul meteorologic islandez (IMO) pe site-ul său.

Destinat aviaţiei pentru a semnala riscul de erupţie, codul de culoare atribuit lui Grimsvötn înseamnă că vulcanul „indică o activitate crescută cu o probabilitate mai mare de erupţie”, conform scării definite de IMO.

Mai multe cutremure cu magnitudinea de până la 3,6 grade au fost înregistrate luni dimineaţă.