6.1 C
București
miercuri, 1 decembrie 2021 - 12:05
No menu items!

Islamist egiptean, introdus de Washington pe lista americană cu lideri „terorişti”

spot_img

 Islamist egiptean, introdus de Washington pe lista americană cu lideri „terorişti”

Statele Unite l-au introdus pe lista americană cu lideri „terorişti” pe egipteanul Muhammad Jamal, acuzat de legături cu Al-Qaida şi că a creat tabere de antrenament în ţara sa şi în Libia, a anunţat diplomaţia americană, relatează AFP.

Departamentul de Stat i-a desemnat totodată ca „terorişti internaţionali” pe toţi membrii reţelei create de Jamal, care a învăţat tehnici de fabricare a bombelor în tabere de antrenament aparţinând Al-Qaida în Afganistan în anii ’80.

Jamal a revenit în Egipt în anii ’90, devenind un şef militar în cadrul Jihadului Islamic Egiptean, o grupare armată care a fost condusă ulterior de către Ayman al-Zawahiri, în prezent conducătorul reţelei teroriste Al-Qaida, după eliminarea lui Osama ben Laden.

Potrivit unui comunicat al Departamentului de Stat, Jamal a fost arestat în repetate rânduri de către autorităţile egiptene, însă la eliberarea sa, în 2010, acesta nu a ezitat să îşi creeze propria reţea islamistă – care îi poartă numele – şi să „înfiinţeze mai multe tabere teroriste de anternament în Egipt şi în Libia”.

Militantul a dezvoltat, de asemenea, legături cu Al-Qaida în Peninsula Arabia (AQPA), o filială a reţelei în Yemen, şi şi-a utilizat reţeaua pentru a „introduce ilegal combatanţi în tabere de antrenament”.

„Autori ai unor atentate sinucigaşe au fost antrenaţi în tabere ale (grupării) Muhammad Jamal, iar Jamal a stabilit legături cu terorişti din Europa”, subliniază diplomaţia americană.

După o nouă arestare în Egipt, în noiembrie 2012, “calculatorul i-a fost confiscat, iar acesta conţinea mesaje adresate lui al-Zawahiri în care Jamal cerea trupe suplimentare şi descria activităţile reţelei sale, ca achiziţia de armament, gestionarea unor tabere teroriste de antrenament şi crearea unor grupări teroriste în Sinai”, se mai arată în comunicat.

C.A.