17.7 C
București
miercuri, 20 octombrie 2021 - 16:52

ISIS – principalul suspect în cazul bombardamentelor din Ankara

spot_img

 

Primul Ministru turc, Ahmet Davutoglu, a declarat că gruparea teroristă Statul Islamic este principalul suspect în cazul bombardamentelor din Ankara, care au făcut aproximativ 100 de victime sâmbătă.

Nicio grupare nu a revendicat atacul, însă guvernul este de părere că doi bombardieri sinucigaşi de sex masculin au provocat exploziile.

Numărul oficial de victime este 97, însă unul dintre principalele grupuri prezente la marşul de sâmbătă susţine că de fapt ar fi vorba de 128. Înmormântarea victimelor va avea loc astăzi.

 

Exploziile de sâmbătă au nimicit mulţimea de activişti ce se adunase în faţa principalei gări din capitala Turciei. Cei prezenţi militau împotriva violenţelor dintre forţele guvernamentale turceşti şi Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK).

Primul Ministru Davutoglu susţine că bombardamentele reprezintă o încercare de a influenţa viitoarele alegeri de la 1 Noiembrie.

Multe dintre victime aparţineau partidului pro-kurd, HDP, care a declarat că ia în considerare anularea tuturor mitingurilor electorale. Totodată, consideră că delegaţia HDP a fost vizată în mod special sâmbătă.

În acelaşi timp, criticii guvernului susţin că acesta foloseşte ISIS drept ţap ispăşitor, cu scopul de a îşi asigura sprijinul cetăţenilor înainte de alegeri.

Liderul HDP, Selahattin Demirtas, a declarat ca statul şi-a atacat oamenii și că de fapt cetăţenii turci ar trebui să fie beneficiarii condoleanţelor internaționale, ci nu președintele, Recep Tayyip Erdogan.

Octavian Cătuşanu