10.9 C
București
luni, 25 octombrie 2021 - 20:36

ISIS a distrus doar 20 % din artefactele antice aflate în anticul oraş Palmira. Citadela – plină de mine de război

spot_img

Forțele guvernamentale siriene care au eliberat recent orașul antic Palmira de sub controlul teroriștilor ISIS au constatat că orașul este devastat, plin de capcane explosive, însă distrugerile obiectivelor arheologice sunt mai mici decât se estima inițial – aproximativ 20%, potrivit TVR.

”Primul lucru pe care l-au făcut a fost să mineze drumurile. Această stradă este complet minată, cu mai multe bombe acoperite cu asfalt. Voiau să le lase acolo pentru totdeauna, chiar şi 100 de ani de acum înainte. Doreau să le detoneze printr-un circuit electric în momentul în care armata sau locuitorii se întorceau în oraş”, a afirmat un soldat sirian.

Orașul ocupat de teroriști în mai 2015 a fost devastat, iar multe construcții și artefacte au fost distruse. Experții se arată însă mulțumiți că amploarea distrugerilor este mai mică decât se așteptau: 80% din antichitățile aflate în muzeu au supraviețuit.

”Trei situri importante au fost grav avariate. Este vorba de Templul lui Bel, Templul Baal Shamin şi Arcul de Triumf”, a anunţat Dr. Ahmad Deeb, director în Ministerul Culturii din Siria.

Oficiali din mai multe state, printre care Rusia, Italia și Marea Britanie și-au anunțat disponibilitatea de a contribui la reconstrucția orașului Palmira. Autoritățile siriene au spus că, în curând, va avea loc o întâlnire la Paris cu șefii UNESCO, pentru a discuta o strategie pentru viitorul orașului de patrimoniu.

T.S.