13.3 C
București
miercuri, 29 septembrie 2021 - 0:58

ISIS a revendicat atentatul de la Kabul. Cel puțin 12 militari americani uciși, zeci de alți morți, peste 150 de răniți. Pentagonul pregătește măsuri severe

spot_img

Stat Islamic Provincia Khorasan, ISIS-K a revendicat, joi seara, atentatul de la Kabul, a anunțat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby. Cel puțin 12 militari americani au fost uciși, numărul morților este în continuă creștere și peste 150 de oamni au fost răniți. Pentagonul pregătește măsuri extrem de severe.

Într-un comunicat difuzat de agenţia sa de propagandă Amaq, Statul Islamic a anunţat că unul dintre luptătorii săi, s-a apropiat la mai puţin de “cinci metri de militarii americani” şi şi-a declanşat centura explozivă.

Generalul Kenneth McKenzie, şeful Comandamentului central al armatei americane Centcom, a declarat joi, într-o conferință de presă, că în explozia de la aeroportul din Kabul și-au pierdut viața 12 militari americani, iar 15 au fost răniți.

Din descrierea lui, atacatorul a provocat explozia în zona intrării Abbey în aeroport, unde au loc perchezițiile corporale ale celor care vor să intre în aeroport pentru a se urca în avion.

El nu a putut specifica dacă a fost un atacator sau mai mulți, dar a spus că cei care ajung la aeroport trec prin mai multe filtre de control, inclusiv ale talibanilor, cu care forțele americane se coordonează în vederea finalizării evacuării.

„Se pare că cineva a reușit să se apropie destul de mult”, a mai spus el, precizând că explozia a avut loc chiar la intrarea în aeroiport, nu în incinta acestuia.

Pe lângă exploziile atentatului, au existat și explozii controlate, în care documentele armatei SUA, care vizau modul în care fuseseră lichidați inclusiv anumiți comandanți Al-Quaeda, au fost distruse, pentru a nu ajunge în mâinile islamiștilor.